MIZ Livno: Istražiti incident pucnjave u blizini džamije u naselju Guber

Muftijstvo mostarsko pozvalo je službene organe da provedu istragu, utvrde činjenice i pronađu izvršitelje incidenta koji se dogodio u ponedjeljak 10. travnja u džematu Guber, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Livno, kada su iz vozila u pokretu u blizini džamije ispaljeni hici.

„Ovaj događaj uznemirio je lokalne džematlije i sve članove naše zajednice, a posebno nas žalosti što se desio u mubarek ramazanskom vremenu. Gradonačelnika Livna pozivamo da sa suradnicima posjeti džematlije Gubera, jer bi ta gesta bila od velike važnosti i razumjeli bismo je kao izraz brige za sve stanovnike Grada Livna podjednako.

Muftijstvo mostarsko vjernicima upućuje poruku podrške, da hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo, sa željom da u miru i Božijem zadovoljstvu provedu preostale ramazanske dane, te da i dalje razvijaju kulturu zajedničkog života sa svojim komšijama“, kaže se u priopćenju kojeg potpisuje muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Koalicija “Uvažavanje” osudila incident u livanjskom naselju Guber

Koalicija „Uvažavanje“ Livno pozvala je županijski MUP i tužiteljstvo da hitno istraži incident koji se dogodio 10. travnja u večernjim satima, pred džamijom u livanjskom naselju Guber za vrijeme večernje molitve.

Iz te koalicije podsjećaju kako su iz automobila u pokretu nepoznate osobe ispalile dva ili tri hica iz vatrenog oružja. Policijski službenici na mjestu događaja zatekli su vjernike koji su im predali jednu čahuru, a tokom očevida pronađena je još jedna.

Premda se najvjerovatnije radi o signalnom streljivu plinskog pištolja, Koalicija „Uvažavanje“ ističe kako takva (ne)djela ni u kom slučaju ne doprinose zajedničkom životu stanovnika Livna i livanjskog kraja, te ih ovim putem najoštrije osuđuje.

„Pozivamo svekoliku javnost, građane i institucije na javnu osudu tog nemilog čina a sve u cilju suživota i tolerancije. Koalicija „Uvažavanje“ smatra da se protiv govora mržnje moramo boriti zajedničkim snagama i graditi društvo koje će biti spremno demokratski i odgovorno reagirati na ovakva dizanja tenzija i narušavanja suživota a sve u cilju gradnje bolje zajednice, sretnije i mirnije budućnosti“, poručili su iz spomenute koalicije.