Ministar Delić najavio reviziju ustanova, fondova, nezaposlenih…

“Uradit ćemo reviziju svih javnih poduzeća, fondova i institucija i Vladi poslati najkvalitetnije informacije na daljnje postupanje”, rekao je Delić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je krupne korake kada je u pitanju populacija koja potpada pod njegov resor. Na prvom mjestu je revizija svih ustanova i fondacija koje se bave socijalnim i osjetljivim kategorijama, a potom segment nezaposlenih, odnosno osoba koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje. U fokusu će biti osobe koje su dugi niz godina na biroima, a s ciljem da se oblast uredi i razdvoje nezaposleni koji aktivno traže posao i oni koji su na zavodima samo zbog zdravstvenog osiguranja.

Govoreći za televiziju N1 o osobama s invaliditetom koje su 9. svibnja održale prosvjede ispred zgrade Vlade FBiH, kazao je kako su njihovi zahtjevi opravdani te da je razgovarao s njima.

“Mi ćemo biti netko tko će zajamčiti te interese. Smatram opravdanim njihove zahtjeve. Ranija Vlada je odlukom osigurala isplatu jednokratnih pomoći za sva javna poduzeća, a nije mislila na najugroženije poput osoba s invaliditetom koje imaju najmanja primanja u ovoj državi, a nisu u mogućnosti brinuti same o sebi, odnosno moraju imati nekoga tko će brinuti o njima”, rekao je Delić.

Slijede revizije

Za zahtjeve o smjeni direktora Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe, kazao je kako će se prvo detaljno informirati jer je tek preuzeo funkciju.

“Pitanja smjena nisu pitanja isključivo ministarstva. O njima odlučuje vlada. Posjetili smo se ustanove socijalne zaštite. Mislim da su te ustanove ogledalo svih odnosa vlasti prema najugroženijim kategorijama. Stanje nije ni malo zadovoljavajuće, nemamo se čime pohvaliti. Dužni smo promijeniti zakonske regulative i omogućitida usluga u tim ustanovama bude na najvećej mogućoj razini. Neki od njih imaju problema s financiranjem, Vlada je kao osnivač dužna se brinuti o tome”, rekao je Delić u Danu uživo i dodao: “Potrudit ću se da ove teme uvijek budu u fokusu, ali nema rješenja preko noći.”

O problemima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dugo se pisalo i govorilo. Delić poručuje kako će se baviti svime onim što im je nadležnost i najavljuje reviziju.

“Uradit ćemo reviziju svih javnih poduzeća, fondova i institucija i Vladi poslati najkvalitetnije informacije na daljnje postupanje. Obišao sam neke od ustanova, obavili smo sastanke, tako će biti i s ovom institucijom. Ono što ćemo uraditi jeste uvesti odjele koje će na dnevnoj bazi pratiti rad tih institucija i fondova. To je naša zakonska obveza”, rekao je Delić.

Srazmjer umirovljenika i zaposlenih

Prethodna Vlada dogovorila je povećanje invalidnina. Na pitanje ima li dovoljno sredstava u proračunu, Delić kaže kako nedostaje 73 miljuna KM, ali će ih osigurati rebalansom proračuna.

“Naknada je nekada bila minimalna, sada maksimalno iznosi 701 KM”, kazao je.

Govoreći o nesrazmjeru broja zaposlenih i umirovljenika, kazao je kako on neodrživ.

“Taj srazmjer trenutno iznosi 1:1,27, a u bivšoj državi je to bilo 1:3. Imali smo tri zaposlena na jednog umirovljenika. Ako ne poradimo na tome, u dogledno vrijeme imat ćemo ozbiljne probleme kada je u pitanju isplata mirovina. Nadam se da se to neće dogoditi. Pokrenuli smo višemilijunske projekte sa Svjetskom bankom za zapošljavanje mladih, moramo smanjiti sivu ekonomiju. Neophodna je reforma zavoda”, rekao je Delić.

“Razdvajanje” nezaposlenih

Naveo je kako na Zavodu za zapošljavanje 283.000 nezaposlenih, a kako je najveći dio tu zbog zdravstvenog osiguranja, a ne zato što traže posao.

“Naša obveza je da uradimo reformu u smislu razdvajanja onih koji aktivno traže posao i onih koji su tu zbog zdravstvenog osiguranja. Za one koji traže posao da uradimo prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, do sada su iz godine u godinu takvi programi su ostajali neiskorišteni jer nemamo dobre programe zapošljavanja. Naložio sam reviziju strategije zapošljavanja da imamo jasne smjernice. Najveći izazov je podijeljena nadležnost FBiH i županija, ali nadam se da ćemo u zajedničkoj koordinaciji uspjeti riješiti ovaj problem. UNSA ne proizvodi kadrove potrebne tržištu rada”, rekao je Delić.

Kazao je i kako će se raditi na implementaciji projekta socijalne karte te da su sve međunarodne institucije zainteresirane za to.

Najavio je i reviziju odluke o povećanju mirovina u iznosu od 3,9, a nakon što je razgovarao s predstavnicima umirovljenika koji su izrazili nezadovoljstvo visinom povećanja i brojem mjeseci na koje se povećanje odnosi.

Izrazio je nadu da će njihovi prijedlozi zakona biti usvojeni bez problema u Parlamentu FBiH jer će oni svi biti u korist građana.

“U mom resoru nema nikakve politike, ne znam tko bi to mogao zbog nekih političkih interesa kočiti procese”, rekao je.

Na pitanje tko je kriv što NES i SBiH nisu ostali u koaliciji, odgovara: “Mislim da će obje stranke u oba doma parlamenta podržati sve dobre odluke za građane. A što su radile na tome da ne budu dio ove vlasti, morate njih pitati.”

Dodao je i kako smatra da je njihova krivica.

Poručuje kako je građanima FBiH potrebno da krenu naprijed i ne razmišljaju o prošlosti, nego o budućnosti.

“Činjenica je da naša djeca ne razmišljaju kako mi razmišljamo, žele ići iz ove države jer živimo određene blokade i jer je ovdje vrijeme stalo. Da bi se pokrenulo, potrebo je da imamo efektivnu i efikasnu izvršnu vlast. Ja se iskreno nadam da će biti takva, ja ću dati sve od sebe da bude takva”, poručio je Delić.

 

www.vecernji.ba