Kineski avioni i brodovi oko Tajvana i nakon završetka vježbi

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je primjećeno devet kineskih brodova i 26 aviona, uključujući kineske borbene avione J-16 i lovce Su-30, kako izvode patrole borbene pripravnosti

Kineski ratni avioni i brodovi mornarice i dalje su u vodama oko Tajvana, priopčilo je u utorak tajvansko ministarstvo obrane nakon završetka kineskih trodnevnih vojnih vježbi, dok je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kritizirala Peking zbog “neodgovornog” ponašanja.

Kina je započela vježbe u subotu nakon što se Tsai vratila u Taipei poslije sastanka u Los Angelesu s predsjedavajućim Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja je upozorila SAD da ne dozvole predsjednici Tajvana da posjeti ili se sastane s McCarthyjem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi demokratski uređeni otok stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada oštro osporava tvrdnje Kine.

Iako je Kina u ponedjeljak navečer priopćila da su vježbe završile, tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je primjećeno devet kineskih brodova i 26 aviona, uključujući kineske borbene avione J-16 i lovce Su-30, kako izvode patrole borbene pripravnosti oko otoka u utorak ujutro, javlja Reuters.

Tajvanske zračne snage, mornarica i posade projektila na kopnu pomno prate situaciju, dodaje se.
Tajvanska vlada više puta je osudila vježbe, ali je rekla da neće eskalirati niti provocirati.
www.vecernji.ba