Ekskluzivno: Top 10 bh. izvoznika i uvoznika u 2020.

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik naftna firma Holdina Sarajevo, rečeno je za BiznisInfo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je riječ o izvoznicima, na drugom mjestu je zvornička Alumina, a slijede dvije firme iz Lukavca – Sisecam soda i Global ispat koksna industrija (GIKIL).

Na petom mjestu najvećih izvoznika u 2020. je EFT- Rudnik i termoelektrana stanari, a šesti je Prevent BH Visoko.

Na sedmom mjestu je proizvođač ulja iz Brčkog Bimal. Potom slijede dvije kompanije iz Širokog Brijega, a to su TT Kabeli i Feal.

Među top deset izvoznika u BiH u prethodnoj godini našao se i vodeći domaći proizvođač iz oblasti namjenske industrije – Igman Konjic.

Najveći izvoznici iz BiH u 2020.

Kada je riječ o najvećim uvoznicima, ArcelorMittal Zenica je na drugom mjestu iza Holdine, a slijede GIKIL te kompanija Violeta.

Na petom mjestu je mostarski Hercegovinalijek, kojeg slijede OMV BH, Bimal, te Porsche BH Sarajevo koji je zadužen za prodaju automobila grupacije Volkswagen.

Top deset uvoznika zatvaraju firme Petrol BH Oil Company Sarajevo i Optima Grupa Banjaluka.

Kod uvoznika se vidi dominacija naftnih kompanija, jer su se čak četiri takve firme našle u top 10.

Najveći uvoznici u BiH u 2020.

U odnosu na prehtodne godine, na obje liste je vidljiv izostanak mostarskog Aluminija koji je zauzimao visoke pozicije, a prošle godine je obustavio proizvodunju, da bi ona tek nedavno bila pokrenuta u manjem obimu i sa novim vlasnicima.

D. Sinanović-biznisinfo.ba