U Bosanskom Novom poplavljeno više od 40 stambenih jedinica, 18 osoba evakuirano

Na području općine Bosanski Novi jutros je proglašeno stanje elementarne nepogode usljed visokog vodostaja rijeke Une, a zbog izlivanja vode evakuirano je 18 osoba, priopćio je općinski Stožer za izvanredne situacije.

Načelnik općinski Miroslav Drljača rekao je da je tijekom noći došlo do povećanja vodostaja i ulaska vode u naselje Mlakve odakle je evakuirano 18 osoba među kojima ima i djece, piše Avaz.

Poplavljeno više od 40 stambenih jedinica

– Imamo tešku situaciju s obzirom da imamo više od 40 stambenih objekata u koje je ušla voda u ovih nekoliko dana – rekao je Drljača, koji je zapovjednik Stožera, te dodao da je sačuvano uže gradsko područje.

Drljača je istaknuo da vodostaji Une i Sane sada imaju tendenciju rasta jedan centimetar na sat.

– Osjećamo da dolazi do stagnacije. Sigurno da ne možemo danas reći da je stanje stabilno kao ni do kada će obrana od poplava trajati – rekao je Drljača.

On je podsjetio da je Stožer sinoć donio odluku da u Bosanskom Novom danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i da ne radi Dječiji vrtić “Pčelica Maja”.

Drljača kaže da je građanima preporučeno da preventivno vodu iz gradskog vodovoda prokuhaju prije upotrebe dok ne budu poznati rezultati analize uzoraka vode.

Najveći broj bunara poplavljen

– Najveći broj bunara je poplavljen, ne možemo znati kakva je situacija. Trenutno koristimo bunare iz naselja Gortan koji su pod kontrolom – rekao je Drljača.

On je dodao da je i ovaj dan neizvjesan, ali se nada da će sve barijere postavljene jučer i noćas izdržati, kao i da će se podzemne vode držati pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, evidentirana su oštećenja na putnim komunikacijama, na pet puteva prekunut promet i ima šest klizišta.

– To nije konačno, sigurno će taj broj biti veći – dodao je Drljača.

On je rekao da je Republička uprava Civilne zaštite uputila pomoć Bosanskom Novom timove, pumpe i mašinu za pakovanje pijeska u vreće, navodi Srna.

 

vecernji.ba