Institut za mirovna istraživanja: Novi porast vojne potrošnje u svijetu

Europske zemlje su u 2022. godini, pri tom, zabilježile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac u 2022. godini, objavio je institut za mirovna istraživanja SIPRI sa sjedištem u Stockholmu, navodeći da se radi o rastu potrošnje od 3,7 posto usklađenih s inflacijom, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 trilijuna dolara.

Europske zemlje su u 2022. godini, pri tom, zabilježile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Vojni izdaci u zemljama središnje i zapadne Europe iznosili su 345 milijardi dolara. U realnoj vrijednosti, potrošnja tih država prvi put nadmašuje onu iz 1989., na koncu hladnog rata, a 30 posto je veća od one iz 2013. godine”, istaknuo je SIPRI u izvješću na svojim službenim stranicama.

Globalno gledano, zemlje svijeta tako su osmu godinu zaredom nastavile izdvajati više novca za vojsku nego prethodne godine.U institutu SIPRI očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih godina, s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju.

Uvjerljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slijede ga Kina i Rusija, koja je zbog rata skočila s petog na treće mjesto na ljestvici zemalja s najvećom vojnom potrošnjom.

Ukrajina je zabilježila porast od 640 posto i sada se nalazi na 11. mjestu nakon što je prethodne godine bila na 36. mjestu. Njemačka ostaje sedma nakon povećanja od 2,3 posto.

Godišnje izvješće SIPRI-ja smatra se najopsežnijom svjetskom bazom podataka o vojnoj potrošnji zemalja, u koje uključuju izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć te vojno istraživanje i razvoj.

vecernji.ba