Policija podsjeća: Oružje čuvati u skladu sa Zakonom, kazne do 500 KM

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podsjeća vlasnike registriranog oružja u Republici Srpskoj da su dužni svoje oružje čuvati u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu tako da je ono nedostupno neovlaštenim osobama, a posebice djeci.

– Oružje i streljivo koje drži i nosi fizička ili pravna osoba i poduzetnik čuvaju se u stambenom ili poslovnom prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedištu posjedovatelja oružja, zaključano i odvojeno jedno od drugog (oružje odvojeno od streljiva) u blagajnama, metalnim ormarima, sefovima ili sličnim spremištima koja se ne mogu otvoriti uobičajenim alatom te nisu dostupna neovlaštenim osobama, a posebice djeci – priopćeno je iz MUP-a RS-a. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske također su upozorili i na iznose kazni za sve one koji krše zakonske propise o oružju i streljivu.

Za prekršaj fizičke osobe koja s oružjem i streljivom ne postupa s osobitom pozornošću i ne čuva oružje na sigurnom mjestu, zakonom je propisana sankcija u obliku novčane kazne od 300 konvertibilnih maraka do 500 konvertibilnih maraka i zaštitne mjere oduzimanja oružja, a ako taj prekršaj izvrši pravna osoba, novčana kazna iznosi od 10.000 konvertibilnih maraka do 15.000 konvertibilnih maraka i zaštitna mjera oduzimanja oružja, pritom je objašnjeno.

Nemili događaji u susjedstvu potaknuli su institucije iz BiH, uključujući i entitetske, da još jednom jasno upute na zakonske propise te upozore vlasnike oružja i streljiva da pojačaju sigurnosne mjere.

Također, policija je pojačala svoju prisutnost.•

 

www.vecernji.ba