Hrvatska za pomoć SKB-u Mostar daje 10 milijuna eura, za projekte Hrvata još 5 milijuna

5,3 milijuna već osigurana u proračunu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom

Republika Hrvatska, kao strateški partner brojnim projektima i institucijama u BiH, a poglavito onima iz segmenta zdravstva, je donijela još jednu financijski iznimno vrijednu odluku kojom potvrđuje jasnu potporu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, instituciji od regionalnog značaja kada govorimo o suvremenoj zdravstvenoj njezi, piše Večernji list BiH.

Detalji odluke

Naime, u svrhu poticanja zdravstva u BiH, u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sukcesivno doznačavati više od 10 milijuna eura, od čega su 5,3 milijuna već osigurana u proračunu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva. Odluka je donesena jučer, a kako je naglasio ministar zdravstva RH Vili Beroš, to su namjenska sredstva te će se bolnici u Mostaru doznačiti radi podmirenja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. U kontekstu sadržaja nove odluke kojom se ojačava zdravstveni sustav u BiH, jednokratno će tako za razdoblje od siječnja do ožujka biti doznačeno 2,577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno u razdoblju od travnja do prosinca. O načinu utroška doznačenih sredstava Ministarstvo zdravstva i Sveučilišna klinička bolnica Mostar potpisat će ugovor, a Ministarstvo će pratiti utrošak sredstava.

Druga odluka koja se veže uz BiH odnosi se na potporu i financiranje projekata od interesa Hrvata u BiH, a sredstva za ovu godinu povećana su u odnosu na lani. Značaj financiranja projekata izravno se veže uz nekoliko segmenata, počevši od infrastrukturnog, poduzetničkog do kulturnog i duhovnog, a sve u cilju stvaranja pretpostavki za ostanak i opstanak Hrvata u BiH. Hrvatska i ovako potvrđuje svoju stratešku usmjerenost prema očuvanju jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a jučer je na Vladi potvrđeno kako su u proračunu RH za ovu godinu na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za povezivanje s Hrvatima u BiH, za potporu njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanju njihove pune ravnopravnosti, što je od strateškog interesa za Hrvatsku, osigurana financijska sredstva u iznosu od 5 milijuna eura. U cilju raspodjele sredstava prema najkvalitetnijim programima, na sjednici Vlade, baš kao i ranijih godina, osnovano je Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. U Povjerenstvu su zastupljeni predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Strateški odnos

Jučerašnje odluke dodatni su pokazatelj činjenice da su povezivanje s Hrvatima u BiH, kao i potpora projektima koji imaju dugoročan značaj za njihovo ekonomsko jačanje u BiH, jedan od ključnih interesa Hrvatske, čija Vlada, koju predvodi Andrej Plenković, iz godine u godinu pojačava usmjerenost na projektnu pomoć.

Uz to, Hrvatska će nastaviti biti i aktivan partner kada govorimo o projektima koji se ubrajaju u područje prekogranične suradnje, a koji su financirani sredstvima iz fondova Europske unije, kao i iz proračuna RH. U potonjem slučaju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je nedavno javni poziv za dostavu prijedloga projekata za program prekogranične suradnje između RH i BiH za 2023. godinu, a cilj je gospodarsko ojačavanje pograničnih područja, razvoj potencijala te stvaranja preduvjeta za dobrobit hrvatskog naroda u BiH. Naravno, uz takvu vrstu pomoći, Vlada i druge institucije RH aktivno lobiraju za puno poštivanje ustavnog načela na kojemu počiva BiH – konstitutivnosti naroda, a čije zakonsko utemeljenje treba biti prepoznato kroz izborna pravila kojima će se osigurati legitimno političko predstavljanje u institucijama koje su, prema Ustavu BiH, određene za predstavljanje naroda – Predsjedništvo BiH i domove naroda.

vecernji.ba