Cvitanović: Situacija u Federaciji ide ka raspletu

Hoće li rasplet kulminirati nametanjem izmjena Ustava i Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH ili će se raščistiti na način postoji li ta većina ili ne, teško je procijeniti – kazao je Cvitanović

Predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Ilija Cvitanović kaže kako se osjeti da situacija u vezi s blokadom vlasti u Federaciji BiH ide ka raspletu.

– Hoće li taj rasplet kulminirati nametanjem izmjena Ustava i Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH ili će se raščistiti na način postoji li ta većina ili ne, teško je procijeniti. Ali nekako je dojam da će se, ipak, u ovih nekoliko dana nešto dogoditi. Hoće li biti formirana nova vlada, stvarno ne znam i nisam siguran. Ne znam koja je to većina koja bi eventualno stajala iza te vlade. Dakle, dojam je da će se nešto dogoditi, a što, procjenjujem da nitko od političkih aktera točno ne zna – kazao je Cvitanović u razgovoru za Dnevni avaz.

Naglašava kako su iz HDZ-a 1990 jasno ukazali na to da prije svega nije potrebno nikakvo nametanje odluka.

– Nadalje, ako će se to dogoditi, onda nam nije prihvatljivo bilo kakvo trajno nametanje koje će dugoročno, siguran sam, oslabiti poziciju hrvatskog naroda i u FBiH i u BiH. Na tom tragu, nametanje nam ne treba, nego kompromis, dogovor, odgovornost, programi i ljudi koji ih mogu realizirati. Ali bojim se da to danas nemamo na stolu – istaknuo je Cvitanović.

U osvrtu na niz sastanaka koji su inicirali SBiH i NES proteklih dana, Cvitanović je mišljenja kako su ti razgovori vođeni bez konkretnog plana i cilja kako otkočiti proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

– Ovo što vidimo i što osjećamo, retoriku koju imamo, teško je očekivati kompromis i s te strane razumijem poziciju i zabrinutost visokog predstavnika, kojeg bezrazložno mnogi napadaju. Ali, ako nema kompromisa, onda se procesi u nekom obliku moraju otkočiti. A siguran sam da Refik Lendo, po onome što znamo, neće odstupiti od do sada izrečenog i pokazanog – kazao je Cvitanović.

Cvitanović je komentirao i jučerašnji istup predsjednika RS Milorada Dodika tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini. Prvo, kako kaže, potpuno je neracionalno i nerazumno baratanje žrtvama, a drugo, s gnušanjem, ističe, odbacuje Dodikove komentare u vezi s optuživanjem kompletnog hrvatskog naroda za taj zločin.

– Ta velikosrpska ideologija u vezi s tim baratanjem je apsurdna. Drugo, spajanje tog srpskog svijeta u jednu državu traje godinama. Mislim da je to retorika Milorada Dodika i da se tu ništa ozbiljno neće niti može dogoditi. Jedini koji će iz tog izvući štetu jesu Dodik i entitet Republika Srpska – podvukao je Cvitanović.

– Povući suce Ustavnog suda, utvrđivati nekakvu entitetsku crtu i pokušati rasporediti policiju, siguran sam da međunarodna zajednica to neće tolerirati i ponavljam da je to na retoričkoj razini s nekim ciljevima koji meni nisu poznati, a vjerojatno ih ne zna ni gospodin Dodik, naveo je Cvitanović.

 

www.vecernji.ba