Čović: Ne može se zaustaviti NATO put BiH, Hrvati će biti predvodnici toga procesa

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH izjavio je kako se ne može zaustaviti proces približavanja BiH NATO-u, te kako će Hrvati biti predvodnici toga procesa.

– Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, poslati drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu ili pak oko regionalnih razigravanja – rekao je Čović danas u Mostaru odgovarajući na pitanje kako komentira najavu srpskih vlasti iz BiH da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom, piše Avaz.

Dan ranije Dodik je najavio kako će svim srpskim dužnosnicima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a, s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

– Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje – rekao je Čović.

Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, no istovremeno je naveo kako ova zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

– Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza – rekao je Čović.

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.

– Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju – istaknuo je Čović.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je BiH domovina Hrvata te da će oni snažno nastaviti raditi na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda.

 

www.vecernji.ba