Čelnik WHO traži da Kina podijeli informacije o podrijetlu Covida

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici životinja prije nego što se proširio svijetom i odnio gotovo sedam sedam milijuna ljudi.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izvršio je pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o podrijetlu COVID-19, rekavši da dok se to nije dogodilo sve su hipoteze ostale za stolom, više od tri godine nakon što se virus prvi put pojavio.

– Bez potpunog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete govoriti ovo ili ono – izjavio je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus odgovarajući na pitanje o podrijetlu virusa.

– Sve hipoteze su na stolu. To je stav WHO i zato smo tražili od Kine da bude kooperativna u vezi s tim kazao je.

– Ako bi to učinili, znat ćemo što se dogodilo ili kako je počelo – rekao je.

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici životinja prije nego što se proširio svijetom i odnio gotovo sedam sedam milijuna ljudi.

Podatke iz ranih dana pandemije COVID-a kineski su znanstvenici prošlog mjeseca nakratko učitali u međunarodnu bazu podataka.

Uključivao je genetske sekvence pronađene u više od 1000 uzoraka iz okoliša i životinja uzetih u siječnju 2020. na tržnici morskih plodova Huanan u Wuhanu, mjestu prve poznate epidemije COVID-a.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta – uključujući rakunske pse – bio prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID, što sugerira da su oni “najvjerojatniji prenosnici” bolesti, prema timu međunarodnih istraživača.

Međutim, u nerecenziranoj studiji koju je ovaj tjedan objavio časopis Nature, znanstvenici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima.

Rekli su kako uzorci nisu pružili dokaz da su životinje zaista zaražene. Uzete su i mjesec dana nakon što je na tržištu prvi put došlo do prijenosa s čovjeka na čovjeka, pa čak i ako su bile COVID-pozitivne, životinje su mogle dobiti virus od ljudi.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a, tehnička voditeljica za COVID-19, izjavila je kako najnovije kineske informacije nude neke “naznake” o podrijetlu, ali ne i odgovore. Rekla je kako WHO radi sa znanstvenicima kako bi saznali više o najranijim slučajevima iz 2019., kao što je mjesto gdje se nalaze zaraženi.

Dodala je kako WHO još uvijek ne zna jesu li neka od potrebnih istraživanja provedena u Kini.

WHO je također zatražio od Sjedinjenih Država izvorne podatke koji podržavaju nedavnu studiju američkog ministarstva energetike koja je sugerirala da je laboratorijsko curenje u Kini vjerovatno uzrokovalo pandemiju COVID-19, dodala je ona, prenosi Reuters.

 

www.vecernji.ba