Christian Schmidt donio odluku o deblokadi Federacije BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je na današnjoj konferenciji za medije odluku o deblokadi izbora Vlade Federacije.

On je kazao da odluka ne ide u korist niti jednog naroda u BiH.

– U ova protekla tri tjedna puno toga se dogodilo. U tom periodu dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potredsjednika FBiH.

Moram naglasiti da je izuzetno važno da je etnički sastav prijedloga mora biti prema onome i što jeste, u skladu sa Ustavom. U međuvremenu nisam vidio nikakav služben niti neslužben alternativni prijedlog.

Dosta rasprava bez napretka

 

Bilo je dosta rasprava, ali nije napravljen stvarni napredak. Moram reći da ono što mi vidimo da je na djelu je politički zastoj do kojeg je došlo. A volja birača koja je izražena na oktobarskim izborima ne smije se ignorirati.

To je upravo suština demokracije, djelovanje u korist države i njenih građana bez obzira ko je u opoziciji, a ko u poziciji. Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ja sam poduzeo ovakve aktivnosti i donio odluku zbog toga što nam Ustav ne daje rješenje ukoliko se nađemo u situaciji u kojoj smo se našli.

Da bi se u budućnost spriječili slični zastoji pozivam sve stranke da uključe u razgovore i pronađu trajno rješenje. Poštujući i ohrabrujući ovu inicijativu mojom odlukom se poziva Parlament kako bi spriječili buduće ovakve situacije. Kao što smo u ovoj zemlji do sada naučili, ne možemo se uvijek osloniti na dobru volju i pravovremene poteze pa sam zbog toga uveo mehanizme.

Prevazilaženje zastoja

Ovaj sistemski mehanizam za prevazilaženja zastoja, stupit će na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor u roku godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, a rješava zastoj uz ravnotežu svih konstitutivnih naroda uz ukidanje diskriminacije ostalih.

Trebamo pozvati predstavnike civilnog društva da i oni dostave svoje prijedloge. Ovdje se ne radi o zadatku koji stoji pred nekolicinom političara nego o zadatku pred kojim stoji cijelo društvo. Daleko mi je draže da lokalni organi vlasti iznađu svoje rješenje. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani stranačke interese i prepoznati više interese građana.

Moja odluka stupa na snagu odmah nakon njenog objavljivanja na stranici što će se u ovom slučaju dogoditi večeras.

Također uključuje kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene u glasanje o vladi. Takvo glasanje nije moj posao nego je to zadatak za izabrane zvaničnike. Dio takozvanog trajnog rješenje je i jači integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene neke vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i izbornih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivično djelo podmićivanje na izborima – rekao je.