Biden pozvao Kongres da zabrani jurišne puške nakon novog masovnog ubojstva

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je danas pozvao Kongres da zabrani jurišne puške, dan nakon pucnjave u trgovačkom centru u Teksasu gdje je ubijeno devetero ljudi.

“Ponovno pozivam Kongres da usvoji zakon kojim se zabranjuju jurišne puške i spremnici velikog kapaciteta. Pozivam da se uvedu kaznena i psihijatrijska provjera, zahtijeva sigurno skladištenje oružja te ukine imunitet proizvođačima oružja”, rekao je u izjavi.

“Odmah ću ga potpisati”, dodao je, prenosi Hina.

Naoružani napadač je jučer u prometnom trgovačkom centru sjeverno od Dallasa pucao te ubio devetero ljudi i ranio najmanje sedmero, priopćila je policija, koja je napadača ubila. Među žrtvama su i djeca, rekao je predsjednik.

“Potrebno nam je više akcije, i to brže, kako bismo spasili živote”, kazao je Biden. “Previše obitelji ima prazne stolce oko svojih stolova. Republikanski članovi Kongresa ne mogu nastaviti odgovarati na ovu epidemiju slijeganjem ramenima. Misli i molitve objavljene na Twitteru nisu dovoljne”, naglasio je američki predsjednik.

Bidenov poziv ima malo izgleda da dovede do zabrane u Kongresu. Republikanci, koji u tom domu imaju većinu, žestoko se protive zabrani.

 

www.vecernji.ba