Bh. ekonomija ovisna o gospodarskim kretanjima u okružju

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se danas na otvaranju  Jahorina ekonomskog foruma koji se održava od 26. do 28. travnja u hotelu „Termag“ na Jahorini.

U svome obraćanju Krišto je ukazala na važnost održavanja ovoga foruma koji šestu godinu zaredom okuplja predstavnike institucija vlasti u BiH, gospodarstvenike, stručnjake, poslovnu i akademsku zajednicu kako bi razgovarali o ekonomskim temama koje se tiču  nadležnosti svih razina vlasti u BiH.

Krišto je ukazala na posljedice globalnih izazova na ekonomiju Bosne i Hercegovine, kao malu i otvorenu ekonomiju koja je izrazito  ovisna o gospodarskim kretanjima u okružju.

– To nas dovodi u poziciju da donošenje i implementiranje mjera za unaprjeđenje konkurentnosti našeg gospodarstva moramo temeljiti na jačanju domaće ekonomije i investicija – istaknula je Krišto.

Naglasila je opredjeljenje Vijeća ministara BiH, koje je u ovom mandatnom razdoblju usmjereno ka održivom ekonomskom rastu i razvitku kroz nastavak socioekonomskih reformi, jačanju vladavine prava, stabilizaciji političkih i društvenih prilika, kao i članstvu u Europskoj uniji kao strateškom cilju.

Predsjedateljica Krišto je istaknula da će Vijeće ministara  u okviru svojih nadležnosti uz uvažavanje ustavne strukture BiH koordinirano raditi s nižim razinama vlasti na kreiranju politika za ubrzaniji ekonomski rast i otklanjanje prepreka povećanju konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva.  U tome ozračju, posebice važnim ocijenila je intenziviranje regionalne suradnje i provedbe održivih infrastrukturnih projekata, kao i  privlačenje ulaganja u okviru inicijativa Europske unije te intenziviranje suradnje s njezinim institucijama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

vecernji.ba