Zračni udari potresaju Sudan, pregovori bez pomaka

Zračni napadi ponovno su potresali glavni grad Sudana u ponedjeljak, dok posljednji pregovori o primirju u Džedi nisu donijeli napredak, a saudijski diplomat je izjavio da se obje strane smatraju “sposobnima dobiti bitku”.

Sudan je uvučen u smrtonosni kaos kada su 15. travnja izbile borbe između snaga zapovjednika vojske Abdela Fattaha al-Burhana i njegovog zamjenika koji je postao suparnik Mohameda Hamdana Dagla, koji predvodi paravojne Snage za brzu podršku (RSF).

Otada su u borbama ubijene stotine, ranjene tisuće, a milijuni su ostali zabarikadirani u svojim domovima usred strašne nestašice vode, hrane i osnovnih potrepština.

Zavađeni generali poslali su predstavnike u Saudijsku Arabiju na razgovore o uspostavljanju humanitarnog primirja u nastojanju koje podržavaju i Sjedinjene Države, ali za sada bezuspješno.

Do ponedjeljka razgovori nisu polučili “nikakav veći napredak”, kazao je saudijski diplomat za AFP, koji je želio ostati anoniman.

– Trajni prekid vatre nije na stolu. Svaka strana vjeruje da je sposobna dobiti bitku – dodao je diplomat.

U Khartoumu, gradu od pet milijuna stanovnika, prestravljeni stanovnici prijavili su nove borbe, sada u četvrtom tjednu, dok su se skrivali u svojim domovima zbog nestanka struje i velike vrućine.

 

 

vecernji.ba