Ovogodišnji srpanj na putu da postame najtopliji mjesec u povijesti

Razlika između sadašnjeg i srpnja 2019. toliko je značajna da već sada možemo s apsolutnom sigurnošću reći da će to biti najtopliji srpanj – izjavio je klimatski znanstvenik iz Leipziga Carsten Haustein.

Dok su tisuće turista ovaj tjedan bježale od šumskih požara na grčkom otoku Rodosu, a mnogo više ih je pretrpjelo vrućinu širom američkog jugozapada, to su činili tijekom, kako znanstvenici sada kažu, najtoplijeg mjeseca u povijesti.

Analiza njemačkog Sveučilišta u Leipzigu objavljena u četvrtak pokazala je da će srpanj 2023. srušiti toplinske rekorde, s tim što se predviđa da će srednja globalna temperatura ovog mjeseca biti otprilike 1,5 stupanj Celzijus iznad predindustrijske srednje vrijednosti.

To bi bilo najmanje 0,2 stupnja Celziusa toplije nego u srpnju 2019. godine, bivšem rekorderu u 174-godišnjem opservacijskom dosijeu, sudeći prema podacima Europske unije.

Razlika između sadašnjeg i srpnja 2019. toliko je značajna da već sada možemo s apsolutnom sigurnošću reći da će to biti najtopliji srpanj – izjavio je klimatski znanstvenik iz Leipziga Carsten Haustein.

Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta Pennsylvania, rekao je kako je do sredine srpnja bilo jasno da će to biti rekordno topal mjesec i pružio je “pokazatelj planete koja će se zagrijavati sve dok sagorijevamo fosilna goriva“.

Normalno, globalna srednja temperatura za srpanj je oko 16 stupnjeva Celzijusa, uključujući zimu na južnoj hemisferi. Ali ovog srpnja je porasla na blizu 17 stupnjeva.

– Štoviše, možda ćemo se morati vratiti tisućama, ako ne i desetljećima tisuća godina unatrag da bismo pronašli slične tople uvjete na našoj planeti – kazao je Haustein.

Rani, slabije podešeni klimatski zapisi – prikupljeni iz prirodnih pokazatelja kao što su ledena jezgra i godovi stabala – ukazuju na to da Zemlja nije bila ovako vrela u 120.000 godina.

Hausteinova analiza zasniva se na preliminarnim podacima o temperaturi i vremenskim modelima, uključujući prognozirane temperature do kraja ovog mjeseca, ali potvrđena od strane nepovezanih znanstvenika.

Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih naroda (WMO) također je u četvrtak priopćila kako je “izuzetno vjerojatno” da će srpanj 2023. oboriti rekord, ali to neće odmah proglasiti, nego će čekati da budu dostupni svi finalizirani podaci.

– Srpanj je gotovo sigurno najtopliji mjesec u instrumentalnoj evidenciji. Rezultat je potvrđen od strane nekoliko neovisnih skupova podataka koji kombiniraju mjerenja u oceanu i nad kopnom. Statistički je robustan – kazao je Piers Forster, klimatolog sa sveučilišta Leeds u Britaniji.

Vrele temperature utjecale su na značajne dijelove planete. Dok je noću obično hladnije u pustinji, U Dolini smrti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji bila je najtoplija noć ikada zabilježena u svijetu ovog mjeseca.

Temperature u gradu na sjeverozapadu Kine porasle su na čak 52,2 stupnja Celzijusa, čime je oboren nacionalni rekord.

Požari u Kanadi bjesnili su neviđenim tempom. A Francuska, Španjolska, Njemačka i Poljska supržile su se pod velikim toplotnim valom, a živa se penjala do sredine 40 na talijanskom otoku Siciliji, čiji je dio zahvaćen plamenom.

– Ovo je surova realnost klimatskih promjena i predokus budućnosti – izjavio je glavni tajnik WMO Petteri Taalas.

Ocean je također pun vruće vode.

Morski toplinski valovi razvili su se duž obala od Floride do Australije, izazivajući zabrinutost zbog izumiranja koraljnih grebena.

Čak i jedno od najhladnijih mjesta na Zemlji – Antarktik – osjeća vrućinu. Morski led je trenutno na rekordno niskoj razini u zimi na južnoj hemisferi – vrijeme kada bi led uskoro trebao dostići svoj maksimum.

U međuvremenu, rekordne padaline i poplave zahvatile su Južnu Koreju, Japan, Indiju i Pakistan.

– Globalna srednja temperatura (sama) ne ubija nikoga. ‘Najtopliji srpanj ikada’ manifestira se, međutim, u ekstremnim vremenskim prilikama širom svijeta – kazala je Friederike Otto, znanstvenica s Grantham instituta za klimatske promjene u Londonu.

Planet je u ranoj fazi klimatskog fenomena El Nino, koji donosi neobično tople vode u istočnom Pacifiku.

El Nino obično donosi toplije temperature širom svijeta, udvostručujući zagrijavanje prouzročeno klimatskim promjenama izazvane ljudskim faktorom, za koje su znanstvenici rekli da je ovog tjedna odigrala “apsolutno ogromnu” ulogu u ekstremnim toplinskim valovima u srpnju.

– Iako se očekuje da će utjecaji El Nina dostići vrhunac tijekom ove godine i 2024., on je “već počeo pomagati u povećanju temperatura – rekao je Haustein.

Znanstvenici očekuju da će 2023. ili 2024. završiti kao najtoplija godina u knjigama rekorda, nadmašivši 2016., prenosi Reuters.

 

www.vecernji.ba