Zastupnički dom većinom glasova prihvatio predloženi set energetskih zakona

Ministar Lakić je naglasio da ovaj set reformskih zakona uvodi europske standarde i da je važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora prihvaćen je većinom glasova sinoć na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tijekom zastupničke rasprave iz klupa oporbe je rečeno kako su se u tekstu prvog od njih, Prijedloga zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, u međuvremenu pojavili amandmani Hrvatske demokratske zajednice BiH, koje je prihvatila Federalna vlada, a budući da je ona predlagač zakona, postali su automatski sastavni dio Prijedloga.

Ti amandmani, po tvrdnjama pojedinaca iz oporbe, zadiru u suštinu prvobitnog i  kvalitetnog teksta. Rečeno je i kako su amandmani HDZ-a „izbombardirali“ tekst na kojem je, kao i kod druga dva zakona, radio prethodni saziv Federalne vlade.

Odgovarajući na primjedbe i pitanja zastupnika, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je da prihvaćeni amandmani dodatno unapređuju tekst. On želi da u konačnici Federacija dobije provodiv i ustavan zakon, bez proceduralnih pogreški.

Kao i Prijedlog prvog zakona, većinom glasova su zastupnici prihvatili druga dva iz ovog seta – Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije te Prijedlog zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Ministar Lakić je jučer u obraćanju zastupnicima, kao i ranije u priopćenju resornog ministarstva, naglasio da ovaj set reformskih zakona uvodi europske standarde i da je važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Lakić je naveo brojne detalje kao pogodnosti ove legislative koju mora odobriti i Dom naroda Federalnog parlamenta da bi mogla stupiti na snagu.

 

www.vecernji.ba