Za sedam dana odmora obitelji iz BiH potrebno od 2000 do 3000 KM

Provjerili smo kako se kreću cijene ljetovanja za četveročlanu obitelj, odnosno koliko joj je novca potrebno za nekoliko dana u Neumu, Hrvatskoj ili pak na nekoj od daljih destinacija

Cijene ljetovanja u sezoni koja je pred nama otišle su u nebo, može se reći da nikada nisu bile više te će si s prosječnim primanjima rijetko koja obitelj iz BiH moći priuštiti nekoliko dana odmora na Jadranu, piše Večernji list BiH.

No, kada se usporede cijene na bh. obali s onima u susjednoj Hrvatskoj ili Crnoj Gori, Neum je zasigurno najjeftinija opcija.

Cijene smještaja

Cijene smještaja i hrane porasle su u svim ljetovalištima na Jadranu, pa tako i u Neumu, no Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera, za N1 je potvrdio kako je Neum, unatoč poskupljenjima, povoljniji u odnosu na druge destinacije. – Smještaj je skuplji od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije. Prema rezervacijama koje primamo, vidimo kako to nije preskupo u odnosu na konkurenciju na Jadranu u Hrvatskoj. Mnogo je povoljnije. Popunjavaju se kapaciteti za ljeto i za rujan. Nije to nešto što si naši gosti ne mogu priuštiti – rekao je Butigan za N1. Kad je pak riječ o cijenama u kafićima i restoranima, Butigan kaže kako one variraju u ovisnosti o tomu što i gdje želite konzumirati.

– U restoranima pizze se kreću od 12 do 15 KM, kao i brza jela. Četveročlanoj obitelji za jedan dan u Neumu za sve je potrebno između 150 i 200 eura – rekao je Butigan za navedeni medij. Računajući kako je obitelji potrebno 150 eura dnevno, dolazimo do iznosa od 1050 eura (2053 KM) za sedam dana. Uzmemo li u obzir veći iznos, odnosno da će obitelj dnevno trošiti 200 eura i boraviti na moru sedam dana, dolazimo do svote od 1400 eura, odnosno 2738 KM, odnosno više od dvije prosječne bh. plaće (jedna iznosi 1211 KM). I cijene u Hrvatskoj dosežu rekordne visine. Pred onima koji moraju unajmiti apartman težak je zadatak jer su cijene privatnog smještaja u prosjeku veće za 30 posto. Prosječna bh. četveročlana obitelj, u kojoj oba roditelja rade, morala bi izdvojiti i do tri prosječne plaće za tjedan dana ljetovanja u Hrvatskoj. Četveročlana obitelj morat će izdvojiti 100 eura dnevno za najam stana krajem srpnja, a mnogo više za hotelski odmor. Najam dvosobnog apartmana s dvije spavaće sobe na Krku je oko 100 eura. Ako je manje, onda je riječ o nekoj specifičnosti – ili je daleko od mora ili slabije uređen… Za manje od 100 eura jako ćete teško nešto naći. Mirko Bulić, predsjednik Udruge iznajmljivača Grada Opatije, za Novi list je kazao kako su cijene na opatijskom području vrlo šarolike i da su porasle od 15 do 30 posto. Prema njegovim riječima, apartman s dvije sobe za četveročlanu obitelj za Uskrs se moglo iznajmiti za 60 eura, a u špici sezone takav isti može se naći za oko 120 eura. Cijene nekih apartmana u Novalji u ovom trenutku kreću se oko 4000 eura, dok većina smještaja tog tipa stoji oko 2000 eura za 10 dana u glavnoj sezoni, od 22. srpnja do 1. kolovoza.

Ako uzmemo u obzir da obitelj nađe apartman za 100 eura po danu, samo za njega će za sedam dana izdvojiti 700 eura ili 1369 KM. Dodamo li na taj trošak hranu i piće, morske aktivnosti za djecu, poput vožnje padobranom, vožnje pedaline ili pak jednodnevnog izleta…, trebat će im još onoliko novca koliko su izdvojili za apartman, točnije, ukupno oko 1400 eura ili 2738 KM. Dodamo li na taj iznos troškove goriva, cestarine…, iznos raste i do 3000 KM. Što se tiče odlaska na godišnji u lipnju ili rujnu, cijene su tada u pravilu od 10 do 20 posto niže. Kada je pak riječ o Crnoj Gori, za sedam dana ljetovanja dvjema osobama trebat će oko 900 eura ili 1760 KM, što znači da će četveročlanoj obitelji biti potrebno nešto više novca.

Povoljnije cijene

Zbog povoljnijih cijena, doznajemo iz agencija za putovanja, bh. građani se sve češće odlučuju za Tursku, Grčku, Egipat, Tunis, Španjolsku…, a neke od destinacija su od Hrvatske jeftinije za čak 25 posto, što je u svakom slučaju prihvatljivije u odnosu na rekordne cijene na Jadranu.

 

 

vecernji.ba