WHO Popis najsmrtonosnijih bolesti u svijetu: Među prvih 10 je i demencija, a ove godine i covid-19

Očekivani životni vijek u 2019. iznosio je 73 godine, šest više nego na početku ovog stoljeća.

Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije prošle su godine prvi put uvrštene među deset vodećih uzroka smrti u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vodeći uzrok smrti u svijetu u 2019. godini bile su bolesti srca (16 posto svih smrti ili 8,9 milijuna ljudi), zatim moždani udari (11 posto) i kronične opstruktivne bolesti pluća (šest posto).

Na četvrtom su mjestu infekcije donjih dišnih puteva, najčešći zarazni uzrok smrti u svijetu (2,6 milijuna), a na petom neonatalna stanja (dva milijuna).

No WHO napominje da je smrt novorođenčadi kategorija u kojoj je u proteklih dvadeset godina uočeno jedno od najvećih smanjenja u apsolutnim brojkama.

Istodobno raste broj umrlih od raka pluća, bronha i dušnika (respiratorne vrste raka) i globalno su šesti uzrok smrti s 1,8 milijuna umrlih od posljedica tih bolesti.

Na sedmom je mjestu demencija, treći uzrok smrti u Europi i Americi, a dijareja, dijabetes (po 1,5 milijun) i bolesti bubrega (1,3 milijuna) zaokružuju prvih deset.

Poput demencije, i dijabetes je prvi put na listi.

Na popisu za godinu 2020. pojavit će se još jedna nova bolest – covid-19. Ovogodišnja pandemija već je odnijela više od milijun i pol života.

Očekivani životni vijek u 2019. iznosio je 73 godine, šest više nego na početku ovog stoljeća.

izvor:jutarnji.hr