Više uhićenih zbog mita u Hrvatskoj: Među njima bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i sudac iz Slavonskog Broda

Istražitelji su im jutros pokucali na vrata, a kako se neslužbeno doznaje, nova uskočko-policijska akcija pokrenuta je zbog koruptivnih djela, odnosno primanja i davanja mita te pogodovanja oko zapošljavanja.

Više osoba uhićeno je u Hrvatskoj u najnovijoj uskočko-policijskoj akciji koja je u tijeku, a među njima su, prema neslužbenim informacijama Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i Darko Puljašić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege.

Istražitelji su im jutros pokucali na vrata, a kako se neslužbeno doznaje, nova uskočko-policijska akcija pokrenuta je zbog koruptivnih djela, odnosno primanja i davanja mita te pogodovanja oko zapošljavanja.

Puljašić je bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege koji je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, a od izrečene kazne, godinu dana mora provesti i zatvoru. Teretio se za krivotvorenje isprave vezano za početak radova na dogradnji dvorane Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, projektu ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna. Prema optužnici, Puljašić, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Požege, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a,  teretio se  da je pokušao  projekt kojemu je istjecao rok spasiti krivotvorenim računima i lažiranjem troškova o radovima koji, zapravo, nisu niti bili izvedeni. Na temelju toga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU isplatilo je Gradu Požegi gotovo milijun kuna, a sve se događalo tijekom 2017. i 2018. U istom postupku je nepravomoćno osuđen

Koji mjesec kasnije, Puljašić je zbog trgovine utjecajem osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru dok mu se ostatak mijenja uvjetnom uz rok kušnje od dvije godine. U tom je postupku osuđen i njegov zamjenik Mario Pilon.

Prema optužnici, Puljašić i Pilon su se teretili da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog poduzeća Komunalac u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada. Teretilo ih se da su tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute. To je bilo 2020, a on ih je odbio.

Ima i optužnicu kojom ga USKOK tereti da je od dvojice policajaca tražio da mu odaju podatke iz istraga. Što se tiče Dragičevića, on se prije nekoliko godina bio kandidirao za predsjednika suda u Slavonskom Brodu, no nije bio izabran te je svojevremeno demantirao i da je kazneno prijavljen USKOK-u.

 

www.vecernji.ba