U Njemačkoj danas počinje EP, rukometaši BiH na startu protiv branitelja naslova Švedske

Uvodnim utakmicama Francuska – Sjeverna Makedonija te Njemačka – Švicarska danas će u zatvorenom nogometnom stadionu u Merkur Spiel-Arena u Dusseldorfu, pred rekordnih više od 50.000 gledatelja, početi 16. europsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, među kojim je i selekcija Bosne i Hercegovine, koja na europskoj smotri sudjeluje drugi put zaredom. Na prošlom EP-u 2020. godine u Mađarskoj i Slovačkoj bh. rukometaši zauzeli su 23. mjesto.

Reprezentacije su raspoređene u šest skupina sa po četiri ekipe, a utakmice će se u narednih 18 dana, pored navedena dva susreta u Duseldorfa, igrati i u  Berlinu, Kölnu, Hamburgu, Hannoveru, Mannheimu i Münchenu.

Titulu u Njemačkoj brane rukometaši Švedske, koji su u na prošlom EP-u u finalu u Budimpešti svladali Španjolsku sa 27:26. Upravo će Šveđani u E skupini biti prvi protvinik izbaranika izbornika Irfana Smajlagića.

Susret Švedska – BiH je na programu u čertvrak, 11. siječnja, u SAP Areni kapaciteta 13.200 gledatelja u Mannheimu, s početkom u 20.30 sati. Ostala dva susreta skupne faze ekipa BiH igrat će se također u Mannheimu 13. siječnja protiv Nizozemske (18.00 sati) te 15. siječnja protiv Gruzije (18.00).

Pored Šveđana i Španjolaca u najuži krug favorita prema kladionicama su ekipe Francuske, Danske te domaćina Njemačke.

Skupine na 16. EP:
A-skupina (Düsseldorf, Berlin): Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Švicarska
B-skupina (Mannheim): Španjolska, Austrija, Hrvatska, Rumunjska
C-skupina (Munchen): Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora
D-skupina (Berlin): Norveška, Slovenija, Poljska, Farska Ostrva
E-skupina (Mannheim): Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Gruzija
F-skupina (Munchen): Danska, Portugal, Češka Republika, Grčka

Kao i prije dvije godine EP će se igrati u dvije skupne faze, nakog čega će uslijediti i eliminacijske borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake skupine.

U prvom dijelu prvenstvo će se održati u Berlinu, Mannheimu i Munchenu. U drugom dijelu takmičenja skupine će se križati, a reprezentacije će odigrati po četiri utakmice. U Prvoj će igrati po dvije najbolje reprezentacije iz skupina A, B, C u Lanxess Areni u Kelnu, a u Drugoj skupini u Barclays Areni u Hamburgu najbolje ekipe iz skupina D, E i F.

Finalisti EP-a osigurat će nastup na SP-u 2025. čiji će domaćini biti Hrvatska, Danska i Norveška, a prvak Europe će se direktno kvalificirati za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. Eliminacijski susreti će se održati u Kelnu.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnija je Švedska sa pet titula, slijede Francuska sa tri, dok Španjolska, Danska i Njemačka imaju po dvije tutle.

Među 18 sudačkih parova koji će dijeliti pravdu na EP-u Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, to su braća Amar i Dino Konjičanin iz Visokog.

 

www.vecernji.ba