Sud BiH: Novalić osuđen na četiri, Hodžić na pet, a Solak na šest godina zatvora

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo presudu u aferi “Respiratori”.

 

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima. Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, tvrtka putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić danas se nije pojavio na izricanju presude.

Prvostupanjsku presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

 

Podsjećamo, optuženima se na teret stavljalo pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja te njihovo falsificiranje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.