Srbija proglasila trodnevnu žalost

Vlada Srbije proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti u Srbiji, poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” jutros ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i profesoricu.

Kako je kazano na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, trodnevna žalost počet će 5. svibnja.

Po riječima srbijanskog ministra obrazovanja Branka Ružića, osnovne i srednje škole u Beogradu danas neće raditi, te da će sutra nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje.

Ministrica zdravstva Danica Grujičić kazala je kako je jedna od ranjenih učenica u jako teškom stanju te da joj se liječnici bore za život, a da je životno ugrožena i teško ozlijeđena profesorica.

Ministrica Grujičić rekla je na konferenciji za medije da će Institut za mentalno zdravlje objaviti broj telefona na koji će  se moći  javiti svi kojima bude trebala psihološka pomoć.

“Zasad ćemo ostaviti roditeljima i djeci da se jave Institutu za mentalno zdravlje ako im je potrebna pomoć. Velika je odgovornost na psiholozima i pedagozima koji rade u školi”, navela je ministrica, prenosi RTS.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je kako je napad u OŠ “Vladislav Ribnikar” bio planiran i da je postojao popis žrtava. Kazao je kako se poslije dojave dužnosnika škole da jedan učenik nasumično puca, policiji javio dječak koji se imenom i prezimenom predstavio kao Kosta Kecmanović i rekao da je pucao na više osoba.

Po njegovim riječima, počinitelj je ubrzo uhićen, a motiv zasada nije poznat.

 

www.vecernji.ba