SDA pita Schmidta: Je li to zato što su Bošnjaci muslimani?

”Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku je skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na što nitko, pa ni visoki predstavnik nema pravo”, priopćeno je iz SDA koja je reagirala na današnje odluke visokog predstavnika u biH o deblokadi formiranja federalne Vlade.

”Namjera da se iz pojedinih veleposlanstava i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice nitko ne može predvidjeti. Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignorira se i uvjerljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika. Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku”, navela je stranka Bakira Izetbegovića. Naveli su kako ”obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorirati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, Visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana”. ”Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorirao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor. Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni je li i njegova odluka ponovo dogovorena s premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na ‘kršćanskim vrijednostima i osnovama’ – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno poništava li većinsku volju Bošnjaka zbog toga što su većinom muslimani”,  navodi se u priopćenju SDA.

Podsjećamo, visoki predstavnik je donio odluku kojom je deblokirao uspostavu vlade Federacije BiH, okončavši višemjesečnu krizu koju je izazvala Stranka demokratske akcije (SDA). Zastupnički dom Federacije BiH moći će odlučivati o potvrđivanju imenovanja nove vlade i bez potpisa oba dopredsjednika entiteta kako je to do sada propisivao ustav koji se pokazao manjkavim jer nije predvidio mehanizam deblokade, priopćio je Schmidt.  Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika koji bi mogli zasijedati već u petak. Novi entitetski premijer trebao bi biti lider SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik iz reda Hrvata Toni Kraljević iz HDZ BiH a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a.

 

www.bljesak.info