SAD i EU iza Schmidta koji ne oklijeva raditi svoj posao

Svima je jasno kako je najsnažniju potporu u donošenju odluka kojim su poništene odredbe Narodne skupštine Republike Srpske visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt imao upravo u administraciji Sjedinjenih Američkih Država, čiji se aktualni veleposlanik Michael Murphy najčešće nalazi pod kritikama čelnika srpskoga entiteta u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika, piše Večernji list BiH.

Uostalom, novu fazu angažiranja s robusnijom ulogom visokog predstavnika dulje zagovara američka administracija koja nastoji pomoći stabilizirati odnose ponajprije u Federaciji BiH, koja bi se, po tome sudu, trebala suprotstaviti potezima iz Republike Srpske.

Uostalom, pokazala je to i brzina reagiranja američkog Veleposlanstva nakon Schmidtove intervencije u petak. Iznimno je važno imati stabilno političko okružje kako bi BiH uspjela odgovoriti na ključna iskušenja koja pred njom stoje, a ponajprije se tiču sljedeće etape napretka prema Europskoj uniji. Valja reći kako je gotovo jednako važno i da će zemlja zaštititi svoj napredak prema NATO savezu oko kojega ne postoje ni približno jednaka stajališta triju strana.

I sama Europska unija, iako se po defaultu protivi bilo kakvim intervencijama međunarodne administracije u BiH, ovoga je puta napravila iznimku te je slijedila stav SAD-a podržavajući Ured visokog međunarodnog predstavnika.

Izaslanstvo EU-a u Sarajevu više je nego jasno poduprlo Schmidta. Zanimljivo je i kako je njemački političar na čelu OHR-a Christian Schmidt preko noći ponovno postao “prijatelj” političkog Sarajeva te se trenutačno ne problematiziraju njegov rad i navodna pristranost. Sam Schmidt najavljuje da neće oklijevati od obavljanja posla koji mu je dodijeljen i u predstojećem razdoblju. S obzirom na njemačku odgovornost, to će biti definitivno slučaj kod prve prigode.

 

www.vecernji.ba