Češka ljuta na Orbanovu politiku: “Mađarsku nitko ne tjera da bude dio EU”

Nedavno poređenje europskih integracija s Hitlerovim planovima o kojem je govorio mađarski premijer Viktor Orban odbacio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski, koji je istakao da Mađarsku nitko ne tjera da bude dio europske zajednice.

U međuvremenu, povjerenica EU Věra Jourová otkrila je da Mađari izbegavaju da se slikaju s njom u Bruxellesu kako se ne bi suočili sa “progonom kod kuće”.

Čak je i Adolf Hitler sanjao o europskom jedinstvu i kasnije se osvrnuo na ideju “sve bliže unije”, rekao je Orban u petak u Vespremu na zapadu Mađarske, što je izazvalo kritike iz Češke.

– Nitko ne tjera Mađare da budu dio ove zajednice ako se osjećaju ovako neugodno – rekao je češki ministar vanjskih poslova Lipavský (Zeleni/EFA, Pirati) u TV debati na češkoj televiziji u nedjelju.

Jourova, koja se također uključila u debatu, rekla je da reputacija Mađarske biva narušena sa svakom takvom izjavom.

Na pitanje moderatora da li još uvijek smatra Mađarsku demokratskom zemljom, odgovorila je: “Imam dugogodišnje sumnje u vezi s tim.”

Međutim, naglasila je da su, uprkos Orbanovoj retorici, neki mađarski diplomati i dalje otvoreni za eventualni kompromis o pitanjima za koja je potrebno jednoglasno glasanje na nivou EU – poput sankcija.

– A tu su i profesionalni i vrijedni mađarski dužnosnici koji s nama pregovaraju o uvođenju reformi u pravosuđu ili javnim nabavkama – rekla je Jourova i dodala da pristup mađarskih dužnosnika pokazuje da je zemlji “očajnički potreban novac”.

Tijekom TV debate, Jourova je također rekla da neki mađarski studenti, nastavnici ili organizacije koje je posećuju u Bruxellesu “žele da ove sastanke zadrže u tajnosti” i da ne žele da se slikaju sa njom kako “ne bi bili suočeni s progonom kod kuće”.

 

 

vecernji.ba