Rusija: Transfer F-16 u Ukrajinu pokrenuo bi pitanja o umiješanosti NATO-a

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao ostalim čelnicima tijekom skupa zemalja G7 u Hirošimi da Washington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu donijeli konkretne odluke o davanju tih borbenih zrakoplova.

Transfer borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu pokrenuo bi pitanje umiješanosti NATO-a u sukob, poručio je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.

“Ne postoji infrastruktura za djelovanje F-16 u Ukrajini, a ne postoji ni potreban broj pilota ni osoblja za održavanje. Što će se dogoditi ako američki lovci polete s aerodroma NATO-a, koje kontroliraju strani ‘dobrovoljci’?”, zapitao je Antonov u svojoj izjavi objavljenoj na Telegramu, javlja Hina.

U svojoj izjavi također naveo da bi se svaki ukrajinski napad na Krim smatrao udarom na Rusiju. “Važno je da SAD bude u potpunosti svjestan ruskog odgovora na takve udare“, poručio je Antonov.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao ostalim čelnicima tijekom skupa zemalja G7 u Hirošimi da Washington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu donijeli konkretne odluke o davanju tih borbenih zrakoplova.  Po riječima njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon sastanka, SAD još nije konačno odlučio “što će biti na kraju obuke”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pak, izrazio je uvjerenje da će ih Kijev dobiti nakon mjeseci lobiranja. Ukrajina je intenzivirala udare na ciljeve pod ruskom kontrolom, posebno na Krimskom poluotoku, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

 

 

vecernji.ba