Porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području USŽ

Obilne kišne padaline u proteklih nekoliko dana uzrokovale su porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području Unsko-sanske županije. Vlada USŽ-a je, jučer, na održanoj sjednici donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće za gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i općine Sanski Most i Velika Kladuša, navodi se u jutrošnjem redovnom izvješću Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

U gradu Bihaću, vodostaj rijeke Une iznosi 146 cm, (kritična točka je 100 cm). Jučer u isto vrijeme iznosio je 170 cm.

Usljed poplava sustav komunikacija Gradskog operativnog centra Grada Bihaća nije u funkciji te nisu bili u stanju dostaviti detaljno izvješće o stanju na području Grada.

U telefonskom razgovoru dali su informaciju FUCZ da je nakon prestanka padalina došlo do poboljšanja stanja i da se voda povlači na području Grada. Vrši se pružanje pomoći ugroženom stanovništvu u vidu dostave vode, hrane i drugih potrepština, kao i evakuacija po potrebi ljudi (bolesni, iznemoglih) i životinja.

Na području grada Bosanska Krupa vodostaji rijeka i rječica su u blagom opadanju. Zbog izlijevanja rijeke Une i dalje su poplavljeni poslovni objekati, veliki broj stambenih i pomoćnih objekata u naseljima: Bužimkići, Bihaćka, Trg Alije Izetbegovića, Zeleni otoci, SRC Ada, Pazadžik, Luke, Međumostovi, Proleterska, 503 Slavne bbr, Poslovna zona Pilana, Mašići, Halkići, Podvran, Drenova Glavica, Redžići, ul.Otočkih heroja, Unska, Međumostovi u Bosanskoj Otoci, magistralni put Bos.Krupa-Bužim, lokalni put za Drenovu Glavicu i više ulica uz rijeku Unu. Rijeka Krušnica je poplavila poljoprivredno zemljište, poslovne, stambene i pomoćne objekte, prekid prometa na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Klizište u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Vodostaji rijeka i rječica na području Grada Cazina su u opadanju. Vodostaj rjeke Mutnice je 280 cm (jučer u isto vrijeme iznosio je 290 cm). Lokalni put Tržac-Urga je još zatvoren za promet, dok se na regionalnom putu R-403 u mjestu Tržačka Raštela promet odvija otežano jednim trakom.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 341 cm, (kritična točka je 380 cm). Jučer u isto vrijeme iznosio je 405 cm.

Stanje u općini Bosanski Petrovac je uredno.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije, u gradu Čapljini, u naseljenom mjestu Gabela polje na pojedinim mjestima ima kolnika pod vodom. Uz rijeku Trebižat zbog podzemnih voda poplavljeni su dijelovi polja u njenom slivu.

Vodostaj na hidrološkoj stanici Humac je u porastu.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavsku županiju.

Visina vodostaja izmjerena u 07.00 sati je bila u Bosanskom Brodu – 697 (pripremno stanje), jučer 666; Bosanskom Šamcu – 554 (normalno stanje), jučer 503; Orašju – 752 (pripremno stanje) jučer 701.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojske županije je povećan sa tedencijom stagnacije.

Vodostaj rijeke Bosne prema mjerenjima Federalnog Hidrometeorološkog zavoda, na mjernom mjestu u Zenici je: u 08.00 sati iznosi 208 cm, a kritična točka početka izlijevanja je 340 cm.

Na području Tuzlanske županije, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,33 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 23 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

Nivo vodostaja na rijeci Spreči, mjerno mjesto Karanovac, u 07.00 sati je 176 cm (redovne mjere obrane od poplava se poduzimaju na 300cm).

Rijeka Tinja, mjerno mjesto Srebrenik je 59 cm (redovne mjere obrane od poplava se poduzimaju na 390 cm.)

Jučer je uslijed naglih i obilnih padalina došlo do porasta rijeka na području općine Čelić. Rijeke Gnjica, Čelička i Orahovica izlile su se iz svojih korita, te je došlo do plavljenja u naseljima Džihani, Čaršija i Lukavica.

Na području Zapadnohercegovačke županije, na vodomjernoj postaji Humac, vodostaj rijeke Trebižat izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 339 cm (280 cm redovna obrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 323 cm. U skladu sa Odlukom Agencije za vodno područje Jadranskog mora od 16. svibnja proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave na poplavnom području rijeke TMT i rijeke Vrioštice od 15. maja u 18.45 sati.

Vodostaji rijeka na području Srednjobosanske županije djelom su u stagnaciji i opadanju.

Na području Tuzlanske županije, iz operativnog centra općine Doboj Istok danas je stigla informacija da je ativno više klizišta. Pripadnici Općinske službe civilne zaštite su trenutno na terenu i procjenjuju situaciju.

Na području USŽ-a, Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je 12 intrevencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata, a Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je 40 intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata.

Na području Zapadnohercegovačke županije, u općini Grude, te gradovima Široki Brijeg i Ljubuški zbog obilnijih kišnih padalina došlo je do zamućenja vode te se prije uporabe vode preporuča prethodno prokuhavanje.

Na području USŽ-a zbog plavljenja isključena je trafostanica Kolodvor u gradu Bosanska Krupa. U gradu Bihaću zbog plavljenja ima više isključenja na niskonaponskoj mreži.

Zbog obilnih kišnih padalina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u vodoopskrbnom sustavu grada Bihaća, te se zbog toga potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije uporabe za piće.

Zbog obilnih kišnih padalina i poplava ugrožena je TS PS Kostela koja je ostala bez opskrbe električnom energijom preko koje se vrši distribucija vode za naselja: Brekovica, Gornji Srbljani i Spahići. Vodoopskerba ovih naselja će biti u prekidu do smirivanja izvanrednog stanja na području Grada Bihaća.

Na području USŽ-a zbog izlijevanja vode na kolnik i dalje je obustavljen je promet na magistralnim putevima: Bihać-Srbljani (u naselju Kostela), Bihać-Kamenica (ul. Dr. Irfana Ljubijankića). Alternativni pravac za putnu komunikaciju Bihać-Kamenica je putni pravac Bihać-Vrkašić-Kamenica.

Crveni križ USŽ-a je konstantno na terenu i pomaže ugroženom stanovništvu, navodi se, između ostalog, u izvješću FUCZ.

 

vecernji.ba