Plaće po zanimanjima u Njemačkoj: Evo tko zarađuje oko 2.800 eura, a tko više od 8.700 eura

Plaća zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura, dok su oni sa završenim osnovnim studijem dobivali prosječno 4.551 euro

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u travnju prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plaća iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plaća zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plaće zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 euro), piše Fenix-magazin.

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od .8687 eura, našli su se doktori znanosti ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na plaću bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plaća, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u tvrtki, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1778 eura). Najviše plaće – 8.739 eura – imaju piloti.

 

 

vecernji.ba