NEMA DOBAR OSJEĆAJ Procurili detalji sastanka iza zatvorenih vrata, Merkel: Na rubu smo gubitka kontrole nad virusom

Na sastanku užeg vodstva stranke, čiji su detalji procurili u medije, kancelarka je upozorila da slijede jako, jako teški mjeseci

Kancelarka Angela Merkel upozorila je jutros da je Njemačka na rubu gubitka kontrole nad pandemijom koronavirusa.

Zlokobne riječi izgovorila je jutros na užem sastanku s kolegama iz njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU). Rekla je da je ‘situacija prijeteća’ i da je ‘svaki dan bitan’, izvijestila je dopisnica The Guardiana iz Berlina.

Na sastanku užeg vodstva stranke, čiji su detalji procurili u medije, kancelarka je upozorila da slijede jako, jako teški mjeseci i da je svaki dan važan u borbi protiv suzbijanja epidemije.

DW javlja kako je za list Bild Merkel izjavila kako “nema dobar osjećaj” što nas još čeka. “Tako to više ne može ići”, izjavila je kancelarka.

U petak bi trebala održati sastanak s čelnicima 16 njemačkih pokrajina gdje se očekuje da će biti usvojene nove mjere na razini cijele države, restriktivnije od onih koje su trenutačno na snazi.

Merkel je u tjednom podcastu za vikend ponovila da ljudi nisu nemoćni u pokušaju kontrole virusa i pozvala građane da smanje kontakte jer je to bila najuvjerljivija mjera za borbu protiv Covida.

image

Jens Spahn

Hannibal Hanschke

Izjavila je da se njezina poruka nije promijenila unatoč činjenici da građani očekuju od političara uvijek nove riječi. Iz tog razloga uslijedio je prošlotjedni podcast.

Ministar zdravstva Jens Spahn, koji je u izolaciji nakon što je prošloga tjedna obolio od Covida, apelirao je na građane da prestanu vjerovati onima koji pokušavaju umanjiti težinu koronavirusa ističući da je njemački zdravstveni sustav u opasnosti od preopterećenja ako se broj oboljelih ne drži pod kontrolom.

Jedno od najvećih žarišta u Njemačkoj je u Berlinu, čije su vlasti odlučile da će odustati od praćenja kontakata zaraženih zbog  manjka resursa. Umjesto toga, oboljeli će preuzeti odgovornost na sebe i otići u izolaciju samovoljno te kontaktirati ljude s kojima su bili u kontaktu.

Zdravstvene vlasti će se fokusirati na ranjive skupine, uključujući medicinsko osoblje, bolničke pacijente i domove za starije i nemoćne te na beskućnike.

Berlin ima više od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika već nekoliko dana, dvostruko više od kritičnih 50 na 100.000 stanovnika.

izvor:jutarnji.hr