NASA-in satelit će pasti na Zemlju. Objavljeno koje su šanse da pogodi nekoga

Većina satelita od 300 kg trebala bi izgorjeti dok juri kroz gornju atmosferu, ali očekuje se da će neki dijelovi pasti na Zemlju

Svemirska agencija NASA i američko ministarstvo obrane vjeruju kako će se ugašena svemirska letjelica, poznata kao Rhessi, sutra navečer strmoglaviti kroz atmosferu. Stručnjaci tvrde kako su male šanse da će stari NASA-in satelit predstavljati bilo kakvu opasnost, piše Sky News.

Većina satelita od 300 kg trebala bi izgorjeti dok juri kroz gornju atmosferu, ali očekuje se da će neki dijelovi pasti na Zemlju. Svemirska agencija je u priopćenju navela kako je rizik da bilo tko na površini bude ozlijeđen zbog pada dijelova satelita “nizak” – oko jedan prema 2467, piše Index.hr.

Rhessi, što je skraćenica za Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, poletio je u orbitu 2002. godine kako bi proučavao Sunce.

Prije nego što je ugašen 2018. zbog problema s komunikacijom, satelit je promatrao solarne baklje kao i izbacivanje koronalne mase sa Sunca. Snimao je slike pomoću X-zraka i gama zraka visoke energije, bilježeći više od 100.000 solarnih događaja.

vecernji.ba