Ministri obrane NATO-a raspravljat će o odgovoru na rat u Ukrajini

Ministri obrane NATO-a sastaju se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom skupu usredotočenom na potporu Ukrajini i zajedničke napore vezane za opskrbu oružjem i streljivom.

Ovaj skup je posljednji sastanak na visokoj razini uoči godišnjeg summita NATO-a, koji se održava u Vilniusu u srpnju, na kojem će odnos Saveza s Ukrajinom i potrošnja za obranu biti visoko na dnevnom redu.

Raspravlja se o potencijalnom povećanju obećanih izdvajanja za obranu kod zemalja članica s trenutnih 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja na 2,5 posto.

Očekuje se da će se ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov pridružiti ministrima u četvrtak, na sastanku takozvane Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koja koordinira isporuke oružja Kijevu.

Ovaj sastanak, na kojem sudjeluju i zemlje koje nisu članice NATO-a, predvode Sjedinjene Države, jer sam NATO Ukrajini ne isporučuje smrtonosno oružje.

Očekuje se da će ministri NATO-a s Reznikovom, čija zemlja teži postati članicom Saveza,  razgovarati o tome kako produbiti veze u nadolazećim godinama.

Ministri će u petak raspravljati o novim regionalnim obrambenim planovima usmjerenim na bolju obranu teritorija Saveza u slučaju napada.

Planovi su dio savezničkog cilja jačanja obrambenih kapaciteta NATO-a i odvraćanja u istočnoj Europi u okolnostima ruskog rata u Ukrajini.

Sastanak je zasjenjen kontinuiranim turskim blokiranjem primanja Švedske u NATO.

Švedska se nada da će postati članica obrambenog saveza do summita u Vilniusu, što je sve manje vjerojatno jer sve zemlje članice moraju pristati na primanje novog člana, a Turska to za sada odbija tražeći od Švedske ograničavanje aktivnosti kurdskih boraca koje smatra teroristima.

 

www.vecernji.ba