KINESKO GOSPODARSTVO ZA KOJU GODINU PRETEĆI ĆE AMERIČKO: ‘PANDEMIJA COVIDA 19 I NJEZINE POSLJEDICE NEDVOJBENO SU IM DONIJELE PREVAGU‘

Čini se da pokušavaju balansirati između centralizirane kontrole na jednoj razini i slobodne tržišne ekonomije na drugim područjima, objašnjava zamjenik predsjednika CEBR-a

Kinesko će gospodarstvo zahvaljujući vladinom vještom upravljanju koronakrizom rasti brže od američkog i europskog u godinama koje dolaze, procjenjuje britanski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Kina se prva našla na udaru covida 19, ali vlada je brzim i iznimno strogim mjerama uspostavila kontrolu nad širenjem zaraze, pa za razliku od europskih zemalja nije bila prisiljena ponovo uvoditi mjere zatvaranja i obustavljati gospodarske aktivnosti, podsjeća BBC.

Zato je za razliku od ostalih velikih gospodarstava izbjegla recesiju i procjenjuje se da će ove godine bilježiti rast po stopi od dva posto.

SAD je pak pandemija iznimno teško pogodila, odnijevši više od 300 tisuća ljudskih života. Broj registriranih slučajeva zaraze dosegnuo je 18,5 milijuna, navodi BBC.

Najveće svjetsko gospodarstvo snažno će se oporaviti u 2021., procjenjuje CEBR u redovnom godišnjem izvješću, a u postpandemijskom razdoblju, od 2022. do 2024., rast će oko 1,9 posto godišnje. Nakon toga usporit će na 1,6 posto, izračunali su.

Kinesko će gospodarstvo pak do 2025. rasti 5,7 posto godišnje, te 4,5 posto od 2025. do 2030., prognoziraju u CEBR-u.

Balans

Udio Kine u svjetskom gospodarstvu porastao je sa samo 3,6 posto u 2000. na sadašnjih 17,8 posto, a do 2023. zemlja bi trebala ući u skupinu gospodarstava s visokim dohotkom, stoji u izvješću.

Kineskom gospodarstvu na ruku ide uspostava kontrole nad covidom 19 ali i agresivne mjere potpore sektorima poput sofisticiranih grana industrije, objašnjava u razgovoru za BBC zamjenik predsjednika CEBR-a Douglas McWilliams.

Čini se da pokušavaju balansirati između centralizirane kontrole na jednoj razini i slobodne tržišne ekonomije na drugim područjima, primjećuje.

“Element slobodne tržišne ekonomije pomaže im da napreduju, posebno na područjima poput tehnologije”, zaključuje McWilliams.

“Natjecanje SAD-a i Kine na području ekonomije i političkog utjecaja već je neko vrijeme glavna tema globalne ekonomije a pandemija covida 19 i njezine posljedice nedvojbeno su donijele prevagu Kini”, zaključak je izvješća.

Indija ispred Njemačke i Japana

Indija je u 2019. prestigla Veliku Britaniju i postala peto gospodarstvo svijeta, ali je ove godine ponovo zaostala zbog pandemije, pokazuje izvješće CEBR-a.

Vratit će se na petu poziciju tek 2024., a 2027. preteći će njemačko, te 2030. godine i japansko gospodarstvo i postati treće gospodarstvo svijeta, prognoziraju autori izvješća.

Britansko bi pak gospodarstvo nakon brexita trebalo rasti četiri posto godišnje u razdoblju od 2021. do 2025., te 1,8 posto od 2026. do 2030., procjenjuju.

izvor:novac.hr