Južnom interkonekcijom do energetske neovisnosti i jače veze s EU i SAD-om

„Za nas je Zapad i Europska unija jedini i trajni izbor za stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana”, navode iz HDZ-a 1990

Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) zalaže se za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine od Rusije te poziva sve sudionike političkog života BiH na potpuno, dosljedno i bezuvjetno poštivanje obveza preuzetih od Europske unije.

U priopćenju se navodi kako se moraju maksimalno ubrzati procesi koji će Bosni i Hercegovini donijeti energetsku neovisnost i približiti ju Europskoj uniji.

„Za nas je Zapad i Europska unija jedini i trajni izbor za stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Jedan od projekata za jačanje stabilnosti Bosne i Hercegovine predstavlja i projekt Južne interkonekcije kao alternativan izvor plina za Bosnu i Hercegovinu. Time bi se Bosna i Hercegovina dodatno povezala s Europskom unijom, a smanjio bi se utjecaj Rusije na energetski sektor u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu geopolitičkih odnosa, građanima bi se osigurala stabilnost cijena i kontinuirana opskrba ovim važnim energentom“, poručili su iz HDZ-a 1990.

U toj stranci smatraju kako će realizacija projekta južne interkonekcije poboljšati pretpostavke za gospodarski razvoj, a time će se otvoriti prostor za zapošljavanja i zaustavljanje migracija iz Bosne i Hercegovine.