G7 pozvao na usvajanje međunarodnih tehničkih standarda za umjetnu inteligenciju

Vođe zemalja članica skupine G7 u subotu su pozvali na razvoj i prihvaćanje međunarodnih tehničkih standarda za pouzdanu umjetnu inteligenciju u vrijeme kad se zakonodavstva najbogatijih demokracija u svijetu usredotočuju na novu tehnologiju.

Vođe koje se sastaju na samitu u Hirošimi priznali su da se pristupi za postizanje “zajedničke vizije i cilja pouzdane umjetne inteligencije možda razlikuju”, no u priopćenju su rekli da “upravljanje digitalnim gospodarstvom mora i dalje biti u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima”.

Dogovor je postignut nakon što se Europska unija, koja ima svoje predstavnike u skupini, ovaj mjesec približila usvajanju zakona kojim bi se regulirala umjetna inteligencija, što bi predstavljalo prvi sveobuhvatan zakon o toj tehnologiji.

“Želimo da sustavi umjetne inteligencije budu točni, pouzdani, sigurni i nediskriminatorni, neovisno o njihovom porijeklu”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak.

Vođe zemalja članica G7 spomenuli su generativnu umjetnu inteligenciju, koju je popularizirala aplikacija ChatGPT, rekavši da “odmah trebaju razmotriti prilike i izazove generativne umjetne inteligencije”.

Šefovi vlada u petak su se složili glede stvaranja foruma ministara nazvanog “Proces umjetne inteligencije Hirošima” kako bi raspravili pitanja glede alata generativne umjetne inteligencije, poput prava na intelektualno vlasništvo i dezinformacija, do kraja ove godine.

Samit se održava nakon sastanka ministara za digitalna pitanja članica skupine, na kojem su zemlje, Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada, rekle da bi trebale usvojiti regulaciju umjetne inteligencije “na temelju rizika”.

 

vecernji.ba