Drama na nebu iznad Washingtona: Dignuti vojni mlažnjaci, lovili su mali zrakoplov

Vojni zrakoplovi probili su nad glavnim gradom SAD-a zvučni zid kako bi sustigli Cessnu Citation koja može nositi sedam do 12 putnika, rekli su dužnosnici

Američki dužnosnici poslali su u nedjelju skupinu vojnih mlaznjaka u lov na mali zrakoplov koji je neovlašteno ušao u zračni prostor nad širim područjem Washingtona i srušio se potom u Virginiji. Vojni zrakoplovi probili su nad glavnim gradom SAD-a zvučni zid kako bi sustigli Cessnu Citation koja može nositi sedam do 12 putnika, rekli su dužnosnici. Otprilike u vrijeme kada su probijali zračni zid, Cessna se srušila na brdovitom području na jugozapadnu Virginije, navela je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA).

Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je objavio da se u malom zrakoplovu nalazilo četvero ljudi. Vojni mlaznjaci nisu bili uzrok pada, tvrdi neimenovani dužnosnik. Prema riječima upućenog izvora, smatra se da je Cessna vozila na autopilotu, a nije odgovarala na pozive.

Cessna je poletjela s aerodroma u Elizabethtonu u saveznoj državi Tennessee i bila je na putu za aerodrom MacArthur na njujorškom Long Islandu, oko 50 milja (80 kilometara) istočno od Manhattana, objavila je FAA u priopćenju. Incident će istražiti Nacionalni odbor za sigurnost transporta, dodali su.

Prema internetskoj stranici koja prati letove Flight Aware, Cessna se, kako se čini, približila širem području New Yorka i potom napravila zaokret za gotovo 180 stupnjeva i završila u Virginiji. Vojni mlažnjaci F-16 poslani su iz Joint Base Andrewsa, izvijestio je ABC News, citirajući neimenovanog dužnosnika. Najmanje jedan vojni pilot vidio je da se pilot Cessne onesvijestio, naveo je ABC.

Probijanje zvučnog zida uznemirilo je mnoge u Washington D.C.-ju koji su na Twitteru pisali o glasnoj buci i podrhtavanju tla i zidova. Nekoliko stanovnika izvijestilo je da se buka čula sve do Virginije i do Marylanda.

 

www.vecernji.ba