Čović: Pregovori su završeni, imamo partnere za uspostavu Vlade FBiH

Čović je istaknuo kako se nada da će se proces formiranja vlasti u Federaciji BiH završiti u narednih sedam do deset dana i da onda ostaje par županija da se riješe na isti način.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je jučer u Mostaru kako je za njega proces pregovora završen i da imaju partnere za uspostavu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Poručio je kako neće biti potrebni bilo kakvi novi pregovori o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Mislim da zato imamo dovoljno političkog kapaciteta i siguran sam da na vaše pitanje odgovorim vrlo jasno da neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi, mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade Federacije”, rekao je Čović za Klix.ba.

Istaknuo je kako se nada da će se proces formiranja vlasti u Federaciji BiH završiti u narednih sedam do deset dana i da onda ostaje par županija da se riješe na isti način.

“Iza toga slijedi veliki posao, pokušati u šest mjeseci napraviti ono što neki zagovaraju da će sada napraviti visoki predstavnik. Visoki predstavnici mogu donositi odluke, one su kratkoročne odluke, jedini predstavnici tri konstitutivna naroda i svi oni koji legitimno budu izabrani mogu u parlamentima Bosne i Hercegovine promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno promijeniti ograničeno Ustav i stvoriti jedan ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu,” kazao je Čović.

Na kraju je rekao kako se nada da već nakon izbora koji će biti za tri godine imati jednu normalnu predizbornu, izbornu i postizbornu atmosferu.

 

www.vecernji.ba