Bh. grad u “problemu” zbog velikog priliva radnika: “Da se jave svi vlasnici smještajnih kapaciteta”

Kompanija Adriatic Metals već mjesecima radi na regrutiranju radnika koje je nemoguće pronaći u samom Varešu

Još samo nekoliko mjeseci dijeli malu općinu u srcu BiH – Vareš – od početka realizacije projekta vrijednog preko milijardu dolara.

Prva iskopavanja iz rudnika u kojem se nalaze plemeniti metali, očekuju se u drugoj polovici ove godine, kada je, prema ranijim navama, predviđeno otvorenje više stotina novih radnih mjesta.

Radnici će biti angažirani u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji, piše BiznisInfo.ba.

Kompanija Adriatic Metals već mjesecima radi na regrutiranju radnika koje je nemoguće pronaći u samom Varešu. Zbog toga su provedene kampanja pronalaska radnika u susjednim gradovima poput Kaknja i Visokog.

Usljed velikog priliva radnika pojavio se i problem smještajnih kapaciteta. Stoga je kompanija Eastern Mining ranije ove godine pozvala vlasnike stanova i kuća na području općine Vareš da iste ustupe pod zakup. Oglas koji su tada objavili najbolje oslikava kakvu ekspanziju očekuje ovaj gradić.

– Ako posjedujete navedene objekte, a zainteresirani ste za iznajmljivanje, potrebno je da dostavite sljedeće podatke: Točnu lokaciju stambenog objekta, površinu koja se iznajmljuje i opremljenost objekta. Isto tako, poželjno bi bilo da fotografirate prostor i uz prijavu dostavite osobi zaduženoj za koordinaciju – poručili su tada iz kompanije u pozivu građanima.

Inače, službeno je krenuo već projekt čišćenja i rekonstrukcije pruge na dionici stanica Vareš Majdan – Podlugovi. Za navedene radove su ishodovane potrebne dozvole i projekt se realizira u suradnji sa Željeznicama FBiH.

Rok izvršenja radova prema planiranoj dinamici iznosi 3 mjeseca, a cilj projekta je čišćenja i rekonstrukcije pruge za uspostavljanje željezničkog prometa od stanice Podlugovi do stanice Vareš Majdan.

Pored usluga čiji opseg će definirati Željeznice FBiH, navedena dionica će se koristiti za budući transport proizvoda gospodarskog društva Adriatic Metals BH do luke Ploče.

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara.

U dokumentima ove kompanije navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 milijuna dolara.

Radi se o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu. Novac će im početi pristizati već od naredne godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030.

Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekat iznosi 168 milijuna dolara.

 

www.vecernji.ba