Za sanaciju štete od afričke svinjske kuge dva milijuna maraka

Upravni odbor Kompenzacijskog fonda Republike Srpske odobrio je na 36. telefonskoj sjednici isplatu dva milijuna KM namijenjenih za sanaciju štete od afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RS-a. Sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području u nastojanju da se osiguraju dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu, navodi se u priopćenju.

Novac će se isplaćivati na osnovi pojedinačnih rješenja koja će za svakog poslovnog subjekta i fizičku osobu donijeti Agencija za agrarna plaćanja. Ova mjera poduzeta je u cilju sanacije ekonomske štete od afričke svinjske kuge koju trpe proizvođači s ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga, piše RTRS.

Odobrenim sredstvima subvencionirat će se otkup zdravih svinja iz ovih područja, tako da će proizvođači dobiti 50% procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50% osigurati otkupljivači, navodi se u priopćenju.

 

www.vecernji.ba