U petak istekao ultimatum, u ponedjeljak se saziva sjednica Narodne skupštine

Očekivano, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor na ultimatum iz Republike Srpske da se do petka u podne povuče odluka o brisanju članka 39. pravilnika tog suda kojim se definira da se odluke ove institucije mogu donositi bez ijednog suca iz Republike Srpske. Reakcija na takvu izmjenu pravilnika iz Republike Srpske najavljena je kao održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj bi trebao biti usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda na prostoru RS-a, ali i odredbe kojom se sprječava da kazneno odgovaraju osobe koje budu provodile takve mjere, piše Večernji list BiH. 

Bojkotirali i Schmidta

Predstavnici RS-a jučer su odreda poručili kako je sasvim opravdano donošenje zakona kojim se ne priznaju nelegalne i nelegitimne odluke Ustavnog suda BiH. Tako bi vlasti Republike Srpske proširile bojkot s Ureda visokog predstavnika, čije su odluke također odlučile ignorirati i ne provoditi. Odmah je reagirao visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorivši da svojim pritiscima na državni Ustavni sud krše Ustav i ugrožavaju vladavinu prava, pozvavši ih da s tim odmah prestanu. Schmidt je reagirao nakon što je jedini srpski sudac u Ustavom sudu BiH Zlatko Knežević najavio kako će zatražiti odlazak u prijevremenu mirovnu. – Sudac Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku neodgovornih političara. Podrivanje neovisnosti bilo kojeg suca protivno je temeljnim načelima vladavine prava i predstavlja protuustavni čin – izjavio je Schmidt. Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je ispravnom svaku predstojeću aktivnost Narodne skupštine Republike Srpske zbog izostanka odgovora na ultimatum koji je dan Ustavnom sudu BiH. Šef Kluba zastupnika Ujedinjene Srpske u srpskom entitetu Kostadin Vasić rekao je kako će parlament RS-a na predstojećoj posebnoj sjednici adekvatno odgovoriti na nezakonite odluke Ustavnog suda BiH koje se više ne mogu tolerirati. Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac poručio je da Republika Srpska neće pristati na rušenje pravnog i ustavnog poretka i Daytonskog mirovnog sporazuma te da će Narodna skupština RS-a donijeti zakon koji će definirati da ne važe odluke “nelegalnog i nelegitimnog suda” na teritoriju RS-a. Glavni tajnik Demosa Boran Bosančić rekao je kako odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju nastavak urušavanja i derogiranja značaja institucija Republike Srpske, a na posebnoj sjednici parlamenta RS-a o tom pitanju potrebno je postići apsolutno srpsko jedinstvo, dodao je Bosančić. Za ponedjeljak je, naime, sazvana sjednica Kolegija Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se trebao utvrditi termin i dnevni red posebne sjednice. Odluku Ustavnog suda komentirao je i premijer ovoga entiteta Radovan Višković.

Ne trebaju Srbi

– Odlukom koju je Ustavni sud donio poslali su poruku da im ne treba 49 posto BiH te da im ne trebaju ni Srbi. Ako promatramo, na osnovi obrazovanja u Ustavnom sudu BiH sjede pravnici, bez obzira na to gdje su završili školu. Da bi netko postao sudac Ustavnog suda, mora biti vrhunski pravnik u svojoj zemlji, a ovo govorim jer u Ustavnom sudu sjede stranci – istaknuo je Višković. Ističe da je prirodno očekivanje da se “neustavna odluka” poništi. On je promjenu načina donošenja odluka ocijenio vrlo opasnom. – Odluka Ustavnog suda zaista je jako opasna, da ignorirate postojanje jednog naroda te da nab neustavan način radite sve to. Ne očekujem da Ustavni sud uvaži naše apele, ali pozivamo ih na razum i da rade svoj posao u skladu sa zakonom. Očigledno oni to ne žele – rekao je. Nakon osporavanja odluka Ustavnoga suda, vlasti Republike Srpske nagovijestile su donošenje i drugih mjera. Nakon toga uslijedilo bi donošenje novog Ustava RS-a, i to u roku od 90 dana, ali i poziv Srbima zaposlenim u državnim tijelima vlasti BiH da napuste ta radna mjesta. – Sada će se jasno afirmirati državnost RS-a i političkim ćemo sredstvima zaštititi svoja prava – kazao je Dodik.

 

www.vecernji.ba