SAD i EU stali u Schmidtovu obranu, dio bošnjačke političke javnosti ga rušio

Dan poslije događaja koji će zasigurno odrediti političke procese smjenjivali su se različiti komentari. Najglasnije osude Schmidtove odluke mogle su se čuti iz dijela bošnjačkoga političkog i medijskog diskursa

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je odblokirao proces uspostave federalne izvršne vlasti dočekana je na različite načine – od odobravanja, preko neutralnog stava pa do negativnih kritika, a dan poslije događaja, koji će zasigurno odrediti političke procese u idućem razdoblju, smjenjivali su se različiti komentari. Uz visokog predstavnika jasno su stali SAD i EU, piše Večernji list BiH.

Narativ

S druge strane, najglasnije osude mogle su se čuti u dijelu političkog i medijskog diskursa bošnjačkog korpusa u BiH, a narativ koji su pritom postavili išao je u smjeru navodnih izdaja, suspenzija Ustava Federacije, kršenja većinske volje Bošnjaka… Na poziv, koji je odaslan s više adresa, do sada se u više navrata preko ulice, putem prosvjeda, pokušalo izvršiti pritisak na Schmidta, a tako je bilo i u petak. Među okupljenima mogli su se vidjeti i oni koji su nosili uvredljive poruke na račun visokog predstavnika. Iz SDA su poručili kako odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku predstavlja “skandaloznu suspenziju Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na što nitko, pa ni visoki predstavnik nema pravo”. – Namjera da se iz pojedinih veleposlanstava i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkoga naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice nitko ne može predvidjeti – navode iz SDA. S druge strane, predstavnici drugih bošnjačkih stranaka jasno su odbili optužbe SDA.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković uputio je pak poruku Željku Komšiću i Bakiru Izetbegoviću da paze što rade i da vode priču koja ide u ozbiljnu eskalaciju. Američki državni tajnik Antony Blinken poručio je na Twitteru kako Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju akcije visokog predstavnika da pomogne BiH i da krene prema euroatlantskim integracijama. – Građani Bosne i Hercegovine trebaju i zaslužuju funkcionalnu, učinkovitu i odgovornu vlast – naglasio je Blinken. Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH dodali su kako neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu visokog predstavnika od 7. travnja da postignu konsenzus i formiraju Vladu u FBiH nije ostavio visokom predstavniku drugu opciju, osim da djeluje.

– Za žaljenje je što je visoki predstavnik morao intervenirati kako bi osigurao uspjeh takvog osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje Vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju već i za cijelu BiH. Pozdravljamo poziv visokog predstavnika strankama u Federaciji da razgovaraju o ustavnoj reformi u idućem razdoblju, ali Federaciji ne smije nedostajati vladavine u međuvremenu – naveli su.

Reagirali su i iz Europske unije te su u svojem komentaru naglasili važnost brzog formiranja vlasti na svim razinama u BiH u skladu sa zakonski propisanim rokovima, a što je ključno za usvajanje žurnih i nužnih reformi te ostvarivanje napretka zemlje na europskom putu. U svojem osvrtu iz Izaslanstva EU-a u BiH poručili su da politički lideri BiH trebaju demonstrirati veći angažman i odgovornost u zemlji. EU ih poziva da osiguraju potpuno funkcionalnu entitetsku Vladu u Federaciji BiH nakon dvaju izbornih ciklusa te četiri i pol godine rada u tehničkom mandatu. – EU podsjeća na svoj stav da se bonnske ovlasti trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji – istaknuli su iz Izaslanstva EU-a u BiH.

Izborni zakon

Hrvatski politički predstavnici u svojem su reagiranju uputili poziv za izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH te su izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja odluka visokoga predstavnika, koje u jednom dijelu degradiraju odluku od 2. listopada 2022. – Iako nametnuta odluka u dijelu koji predmnijeva izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnoga karaktera, potrebno je bez odgađanja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama Ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i optimalnih rješenja te provedbe odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma – priopćeno je iz HNS-a BiH. HNS je osudio i ponašanje “radikalnih bošnjačkih aktera” koji su, kako se navodi, neodgovornim izigravanjem preuzetih obveza sustavno onemogućili unutarnji dogovor. Stranke koje će formirati vlast u BiH trebaju što prije mijenjati izborni sustav, i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice – rekao je u petak premijer RH Andrej Plenković. Premijer Plenković pozdravio je Schmidtovu jednokratnu odluku o deblokadi formiranja vlasti. – Mi smatramo da je za dobro funkcioniranje vlasti na središnjoj, na federalnoj, a kasnije i županijskoj razini potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili – rekao je premijer, odbacivši da međunarodni predstavnik djeluje u suradnji s Hrvatskom. Pritom je ponovio kako se “jednom za svagda” mora završiti “apsurdna situacija” da se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima. – Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni – zaključio je premijer.

vecernji.ba