NOVI PROTOTIP Kinezi predstavili vlak koji juri 620 km/h: ‘Levitira iznad pruge, možete ga pomaknuti prstom!‘

Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vlakove

Kineski inženjeri predstavili su prototip superbrzog magnetskog vlaka, koji se koristi eksperimentalnom tehnologijom visokotemperaturnih supravodiča (VTS). Dizajneri vlaka s Jugozapadnog sveučilišta Jiaotong tvrde kako će vlak moći doseći brzinu od 620 kilometara na sat.

Vlak je isproban prošlog tjedna, na 165 metara dugom poligonu za testiranje. Radi se o prvoj komercijalnoj primjeni visokotemperaturnih supravodiča, koji ne zahtijevaju tehnički složen i skup proces hlađenja na izrazito niske temperature uz pomoć tekućeg helija.

imagePrototip magleva koji juri 620 km/h

 Str/AFP

Poput ostalih vlakova koji lebde iznad tračnica uz pomoć magnetskog polja – maglev vlakova – i ovaj prototip levitira iznad pruge kako bi iskusio što manje trenja. Deng Zigang, zamjenik direktora istraživačkog centra za superbrze maglev vlakove u tunelima pod niskim pritiskom, naglasio je kako VTS tehnologija omogućava vlaku da lebdi bez stalnog napona.

“Može se pomaknuti jednom rukom”, kazao je Deng, a kineski Xinhuanet piše kako je jedan od novinara na prezentaciji uspio jednim prstom pomaknuti lokomotivu tešku 12 tona.

image

Prototip magleva koji juri 620 km/h
 Str/AFP

Vlak su zajednički razvili sveučilišni stručnjaci u suradnji s kineskim željezničkim gigantima, China Railway Group Limited i CRRC Corporation Limited.

VTS tehnologija predstavlja velik iskorak prema konačnom cilju željezničkog prijevoza – vlakovi s magnetskom levitacijom koji putuju u tunelima pod niskim pritiskom. Radi se o konceptu koji bi maksimalno eliminirao glavnu prepreku kod postizanja visokih brzina, trenje. Konvencionalni vlakovi gube energiju i brzinu na trenje između kotača i tračnica, te na otpor zraka. Kako otpor zraka raste s brzinom vlaka, smanjivanje pritiska zraka omogućilo bi postizanje brzina većih i od 1000 kilometara na sat.

image

Prototip magleva koji juri 620 km/h
 Str/AFP

Kina je proteklih godina preuzela vodeće mjesto u svijetu po izgradnji brzih željezničkih puteva. Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vlakove.

izvor:jutarnji.hr