Nestao gavran – čuvar Londonskog tornja, pada li kraljevstvo?

Nestala je “kraljica” među gavranima-čuvarima Londonskog tornja po imenu Merlina i pretpostavlja se da je uginula, objavili su čuvari, piše BBC.

Uočeno je da se Merlina, koja se pridružila jatu čuvara Londonskog tornja 2007. godine, ne vraća već nekoliko tjedana.

Legenda kaže da bi Tower of London u svakome trenutku trebalo čuvati šest gavrana, a otiđu li oni ikad sa straže, kraljevstvo će pasti. Donedavno ga je čuvalo sedam gavrana – ženki i mužjaka.

Merline već dugo nema, što “nažalost može značiti da je uginula”, rekao je glasnogovornik Tornja, dodajući da je ona bez sumnje bila kraljica među gavranima koji čuvaju Londonski toranj. Uprava je potvrdila da ne planira odmah tražiti zamjenu za Merlinu.

Christopher Skaife, koji je zadužen za brigu o gavranima Londonskog tornja, neko će vrijeme žaliti za Merlinom prije nego što u jato dovede novu pticu, pišu lokalni mediji.

“Znam da je mnoge ova vijest rastužila”, napisao je Skaife na društvenim mrežama. “No nitko nije žalosniji od mene, pa ću nekoliko dana biti odsutan”.

Vjeruje se da je Charles II. (1630. – 1685.) donio dekret kojim je odlučeno da će Tower of London čuvati gavrani.

U prošlome je stoljeću, kad je u jatu ostao samo jedan gavran, Winston Churchill naredio da u njemu u svakome trenutku treba biti najmanje šest ptica.

Londonski Toranj je 2018. godine pokrenuo program odgoja gavrana, nakon što je zaklada Povijesnih Kraljevskih palača, zadužena za brigu o dijelu kraljevskih objekta, objavila da je postalo ” iznimno teško” pronaći ove ptice u Velikoj Britaniji.

izvor:vecernji.ba