Najavljena jača promjena vremena, no ljeta i sunca još će biti

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je vremensku prognozu s vremenskim prilikama kakve nas očekuju tijekom sljedeća dva tjedna. Od danas poslijepodne do kraja tjedna prevladavat će uglavnom sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima federalni meteorolozi prognoziraju poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Takve vremenske neprilike bit će najizraženije u petak i subotu.

Lokalni pljuskovi na jugu zemlje očekuju se 3. i 4. kolovoza. Nakon kraće nestabilnosti, od 5. kolovoza do kraja prognoznog razdoblja izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme na prostoru Hercegovine. U prvom tjednu kolovoza u jutarnjim satima u Bosni je moguća jutarnja magla. Minimalne temperature varirat će uglavnom između 12 i 18 u Bosni, na jugu zemlje do 22 stupnja. Maksimalne vrijednosti temperatura dosezat će vrijednosti između 26 i 32 stupnja u Bosni, do 35 stupnjeva na području Hercegovine.

U razdoblju od 8. kolovoza pa do kraja prognoznog razdoblja, odnosno do 14. kolovoza, prognozira se stabilno, uglavnom vedro i vjerojatno malo svježije u odnosu na prvi tjedan kolovoza. Maksimalne temperature u Bosni rijetko će gdje prelaziti 30 stupnjeva. Jutarnje temperature zraka varirat će između 11 i 16 stupnjeva u Bosni, u Hercegovini do 20 stupnjeva. Najviše dnevne temperature uglavnom će biti u rasponu od 24 do 29 stupnjeva u Bosni, na jugu Hercegovine do 32 stupnja.

Neovisni meteorolog Zoran Zadro na svojoj Facebook stranici kazao je kako bi ovog i sljedećeg tjedna u ovom dijelu Europe vrijeme trebalo biti svježije nego što je uobičajeno, a ponegdje i značajno. – Pogotovo će za to biti zaslužna jaka promjena vremena koja slijedi krajem tjedna. Velike ljetne vrućine više nisu na vidiku, ali još će biti ljeta. Ne zaboravimo da, prema kalendaru, ljeto završava tek krajem rujna – ističe Zadro.

 

www.vecernji.ba