Mons. Vukšić: Grobovi žrtava veliki su propovjednici mira i pozivaju da se svaki život poštuje i čuva

Vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici uputio je poruku u kojoj je izrazio najiskreniju sućut svim ožalošćenima zbog gubitka članova njihovih obitelji i prijatelja.

-U povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici izražavam najiskreniju sućut svim ožalošćenima zbog gubitka članova njihovih obitelji i prijatelja. Svaka žrtva je bila nekomu otac ili majka, brat ili sestra, sin ili kćer, supruga ili muž, zaručnik ili zaručnica, prijatelj ili poznanik. Zato je njihova bol duboka. Za nas ostale ljude sve žrtve su, jer nam je isti Stvoritelj, naša braća i sestre, kojima je oduzet život, te iskreno i bratski suosjećamo sa svima – poručio je mons. Vukšić.

On je posebno izrazio “blizinu obiteljima onih, čiji će posmrtni ostaci biti pokopani ove godine, nakon što su ranije bili ekshumirani iz masovnih grobnica, a proces njihove identifikacije nije mogao biti završen do sada”.

-Grobovi žrtava veliki su propovjednici mira! I pozivaju da se svaki život poštuje i čuva. To je, vjerujemo, njihova najvažnija poruka i pouka svima živima. I molimo Gospodina Boga, milosrdnoga Stvoritelja i jedinoga Gospodara života, da sve pokojne nagradi vječnim životom i da se u živima iz ove tuge rodi nada – stojiu poruci vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i predsjednika BK-a BiH mons. Tome Vukšića u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pripreme za pokop 30 identificiranih žrtava i obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida se privode kraju i još jučer (ponedjeljak) u Potočarima su priređene brojne aktivnosti, a mnogi koji će nazočiti komemoraciji već su stigli u ovo mjesto.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.721 žrtva genocida, a od danas će taj broj biti povećan za 30. Najmlađa žrtva koja će biti pokopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Osim njega, ove godine će biti pokopani posmrtni ostaci još tri malodobnika. Semir Đozić je u trenutku smrti imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine iz jedne od mnogobrojnih masovnih grobnica koje su otkrivene u Kamenici kod Zvornika.

Ove godine će biti pokopani i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Mustafini posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Ravnice – Glogova 2001. godine, dok su posmrtni ostaci Eseda pronađeni u masovnoj gorbnici u Kamenici 2001. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je kada je ubijen imao 65 godina. On je u ljeto 1995. godine nestao na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i pokop 30 identificiranih žrtava genocida počet će u 10.30 sati komemoracijom na kojoj je predviđeno obraćanje gostiju, a potom će uslijediti odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida. Vjerski dio programa i sam obred pokopa predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Mnogi dužnosnici su se jučer također osvrnuli na još jednu obljetnicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je da nitko ne smije negirati i zanemarivati tragediju koja se tu dogodila.

-Šokantno je da nakon 28 godina ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima u prošlosti. Ovdje se dogodila užasna tragedija. Radit ću na tome da svi koji i dalje negiraju genocid budu kazneno gonjeni. Zato će sutra (utorak) sa mnom u izaslanstvu biti i glavni tužitelj iz Bavarske sa suradnicima koji rade na slučajevima negiranja genocida. Protiv svih koji propagiraju laži i iznose neistine jedini način da se borimo jeste da govorimo istinu, kazao je Schmidt.

Oglasio se i predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo, počasni predsjednik HKD Napretka, v.d. predsjednika Paneuropske unije, mons. prof. dr. Franjo Topić.

-Srebrenica je simbol stradanja u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Toliki broj ubijenih ljudi je dokaz kako se čovjek može izopačiti i prijeći sve granice. Na ovaj dan ne smijemo zaboraviti pokojnike, ali ni patnju koju su pretrpjeli nevini muškarci, žene i djeca, a njihove obitelji zauvijek trpe neizmjernu tugu. Niti jedan narod, niti jedna zajednica, niti jedan pojedinac ne bi trebao biti izložen takvom stradanju i nasilju, naveo je.

Mons. Topić je naglasio da su Srebrenica i druga stratišta poziv da se treba boriti za pravednost, toleranciju i mir kako bismo osigurali da se slične tragedije i genocidi nikada više ne ponove.

Danas je prema odluci Vlade Federacije BiH u ovom entitetu Dan žalosti. U Republici Srpskoj nije i kao što je poznato tamošnja politika, a ni najveći dio javnosti ne priznaje pravnu kvalifikaciju genocida za ratni zločin počinjen u Srebrenici. Negiranje genocida i dalje je prisutno, iako javno mnogo manje otkako je bivši visoki predstavnik nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je za ovakvo ponašanje pripisana kaznena odgovornost.

U Tužiteljstvu BiH od  2021. godine evidentiran je 71 predmet koji se odnosi na kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te gotovo nijedan na osnovu zaprimljenog izvještaja o učinjenom kaznenom djelu, dostavljenom od strane policijskog organa, s dokazima, iskazima svjedoka i svim što je potrebno. Iz Tužiteljstva kažu da su najčešće prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruge protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru i slično.

– Svi predmeti su u radu i kako se budu donosile tužiteljske odluke javnost će biti informirana, ali primjetno je da se nakon uvođenja izmjena zakona i početka rada Tužiteljstva BiH na ovim predmetima, govor mržnje i negiranje zločina u medijima kao i internet prostoru, značajno smanjio – tvrde u državnom tužiteljstvu.

 

www.vecernji.ba