Krenuo novi migrantski val prema Europi, bilježi se veći priljev i u BiH

Nakon blage stagnacije zbog pandemije, ilegalni migranti vraćaju se na tzv. balkansku rutu. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor BiH postaje još poželjnija tranzitna ruta za migrante

Počela je nova migrantska kriza. Prema podacima o ulazu stranih državljana u Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, vidljiv je veliki rast broja pokušaja ilegalnih prelazaka preko granice, piše Večernji list BiH. Povećanje broja migranata bilježe i Njemačka, Španjolska, Italija. Informacije govore kako je 2022. godine za oko 1,1 milijun ljudi koji nisu iz neke od članica EU-a utvrđeno da nezakonito borave u nekoj od članica, što je povećanje od čak 61 posto u odnosu na 2021.

Sirijci, Afganistanci

– Ukupni broj ilegalnih migranata najveći je od 2015., kada ih je utvrđeno 2 milijuna. Valja naglasiti da je državljanima Ukrajine dopušten slobodan ulazak u EU i slobodno kretanje među članicama – analizira Branislav Perković s Indexa. Ističe i da Brexit nije pomogao Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je očekivalo da će snažnije kontrolirati granicu s obzirom na to da više nemaju veze s EU-om. Naprotiv, nikad nije bilo više novih migranata. Frontex, agencija EU-a za kontrolu vanjskih granica, izvještava kako je 2022. broj ilegalnih prelazaka granice bio najveći od 2016. – Oko 330.000 neregularnih prelazaka granice otkriveno je na vanjskoj granici EU-a, prema preliminarnim izračunima. To je najveći broj od 2016. i povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu – navodi se u izvješću. Perković u analizi ističe da je polovina ilegalnih prelazaka utvrđena na takozvanoj balkanskoj ruti, a najviše se radi o građanima Sirije, Afganistana i Tunisa. Broj Sirijaca se udvostručio u odnosu na 2021. – na 94 tisuće. Žene su činile manje od jedne desetine otkrivenih osoba. Zabilježeno je 145.600 ilegalnih prelazaka na balkanskoj ruti, 136 posto više nego 2021. i najviše od 2015. U Ministarstvu sigurnosti BiH, u Službi za poslove sa strancima, za Večernji list ističu kako je trenutačna situacija u BiH glede povećanog priljeva migranata stabilna. – U svim privremenim prihvatnim centrima na području BiH smješteno je ukupno 948 migranata. Od navedenog broja, 210 migranata smješteno je na području Unsko-sanske županije i 738 na području Sarajevske županije. To je mnogo manji broj od ukupnih smještajnih kapaciteta svih privremenih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini. Prema procjeni, oko 250 migranata nalazi se u pokretu i izvan kampova – navodi se u odgovoru za Večernji list. Pitamo i kakva je situacija od početka godine.

Loši demografski podaci

– Od početka godine bilježimo povećanje broja migranata koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu i koje je registrirala Služba za poslove sa strancima. Od početka godine namjeru za azil iskazala su 9324 migranta, što je svakako povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Karakteristično je da se migranti kraće zadržavaju u Bosni i Hercegovini – navode u Službi za poslove sa strancima. I ubuduće će zbog ovog pitanja biti problematično. – Iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priljev migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u idućem razdoblju. Ulaskom RH u schengenski prostor BiH postaje još poželjnija tranzitna ruta za migrante. Broj registriranih migranata i u ovoj godini je značajan – stoji u odgovoru za Večernji list.

 

www.vecernji.ba