Dom naroda BiH danas o prijedlozima dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj za danas, 18. travnja, trebao bi razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.

Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda podržala je predloženi zakon, koji predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), kazniti počinitelj novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Pred izaslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je također predložio Zastupnički dom, a kojim se uvodi zasebna, uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Predloženi zakon podržalo je Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, ptomet i komunikacije Doma naroda.

S obzirom na to da je do sada bilo deset izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa nа putеvimа u BiH, Povjerenstvo je predložilo Domu naroda zaključak kojim se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH traži da u roku od 90 dana pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi prijedlog potpuno novog zakona.

Pred izaslanicima bi se, između ostalog, trebali naći Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Finansijskom planu BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao i Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Izvještaju o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2022. godinu.

Predviđeno je i davanje suglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i memoranduma.

 

vecernji.ba