Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto

Zamjenica generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels izjavila je jučer na konferenciji “Sarajevski dijalog o migracijama” da je prošle godine na zapadnom Balkanu zabilježeno povećanje broja migranata od 60 posto u odnosu na 2021. Objasnila je kako istodobno pet posto lokalnog stanovništva svake godine napusti regiju zbog društvenih i ekonomskih čimbenika.

Daniels je poručila kako je nužan nastavak napora u borbi protiv krugova koji se bave trgovinom ljudima i na uspostavljanju sustava za povratak u zemlje podrijetla onih migranata koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za ostanak. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je kako će zemlje zapadnog Balkana biti još više jedinstvene i solidarne u svladavanju svih problema koje sa sobom nose migracije. Dodao je kako geostrateški značaj regije dugo nije bio očigledniji nego tijekom migrantske krize koja, osim humanitarnog, predstavlja i politički te sigurnosni izazov.

– Kriminalitet u migrantskoj krizi najviše se ogleda u ilegalnom prometu i trgovini ljudima, ali i drogom i oružjem – naglasio je Nešić. Dodao je kako su zemlje regije svojim odnosom prema toj krizi pokazale da što prije trebaju postati dio Europske unije.

Državni tajnik za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall naglasio je kako su migracije u vrhu prioriteta švedskog predsjedanja Europskom unijom te da su zemlje zapadnog Balkana ključni partneri EU u nastojanju na očuvanju sigurne i prosperitetne Europe. Istaknuo je da BiH ima povijesnu priliku da postane punopravna članica EU i pozvao da ona bude iskorištena jer će je ostale članice rado primiti.

 

www.vecernji.ba