BiH nije zaboravljena na putu k EU, Hrvatska igra važnu ulogu za jugoistočnu Europu

“Ja sam se zalagao za to da BiH dobije status kandidata za ulazak u EU, a da bi se taj status kandidata ispunio životom, takoreći praksom, potrebne su funkcionalne institucije i čestitam BiH, prije svega građanima BiH, što im je uspjelo izići iz statusa quo i tehničkih vlada te stvoriti Vladu i vlade koje su jedina mogućnost da imamo partnera s kim možemo pregovarati o daljnjim pitanjima – rekao je Juratović.

Zastupnik Bundestaga Josip Juratović izrazio je zadovoljstvo raspletom događaja u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izbora s uspostavom funkcionalnih vlasti upozoravajući, međutim, da neće biti popuštanja te da se očekuju rezultati kako bi se ova zemlja približila zajedničkim vrijednostima koje dijeli Unija, piše Večernji list BiH.

Juratović je u intervjuu kolegi Željku Matiću za Berlinski magazin istaknuo kako Hrvatska ima iznimno konstruktivnu ulogu u zemljama jugoistoka Europe pomažući im ostvariti napredak. Za BiH je ocijenio najvažnijim što je konačno otklonjen status quo.

Potrebne reforme

– Pa, prije svega sam sretan što BiH ima konačno funkcionalne institucije, dakle Parlament, Vladu i pravosuđe, može sada raditi. Imamo funkcionalnu državu koja je na putu u EU i koja samo kao takva može u EU. Ja sam se zalagao za to da BiH dobije status kandidata za ulazak u EU, a da bi se taj status kandidata ispunio životom, takoreći praksom, potrebne su funkcionalne institucije i čestitam BiH, prije svega građanima BiH, što im je uspjelo izići iz statusa quo i tehničkih vlada te stvoriti Vladu i vlade koje su jedina mogućnost da imamo partnera s kim možemo pregovarati o daljnjim pitanjima, odnosno daljnjim točkama na putu u EU – rekao je Juratović. Nije se složio s ocjenom kako je Bosna i Hercegovina bila dulje vrijeme zaboravljena, kazavši da su problemi unutar te zemlje generirali negativnu reakciju europskih institucija i zemalja Unije. – Ja ne dijelim to mišljenje da je (BiH) zaboravljena. Jednostavno, nije bilo ni mogućnosti. Razumijete, kad imate tehničke vlade, nemate funkcionalnu državu. S kim da pregovaram, tko je moj partner tamo? Dakle, to se sada riješilo i samom činjenicom da smo, dok još nije bila sastavljena Vlada u Federaciji, mi dali zeleno svjetlo za kandidacijski status itd. Dakle, davali smo maksimalno moguće u situaciji u kojoj se BiH nalazila. Iz te situacije BiH je sada izišla. Imamo Vladu, imamo vlade i institucije koje je narod odabrao većinski, tako da mislim da BiH ima istu perspektivu, iste prilike, iste mogućnosti kao i sve druge zemlje u regiji – istaknuo je njemački zastupnik hrvatskih korijena. Dodao je kako sada, međutim, slijedi pravo dokazivanje vlasti. – No, bez ispunjavanja određenih točaka, koje su bitne da bi zemlje bile ravnopravne članice, neće ući, nije moguće ući, nema nikakvog ubrzanog pristupa, ni u regiji zapadnog Balkana niti će ga biti u Ukrajini, Moldaviji ili tko god bio na putu u EU. A na kraju krajeva, i ti standardi koje mi tražimo nisu standardi da bi se nama udovoljilo, nego da bi funkcionirale države koje će se nama pridružiti. Tako da – zaboravljena nije. Ne bih to mišljenje dijelio, ali želim, prije svega, pozdraviti rad gospodina Konakovića, koji je savršeno dobro shvatio što treba učiniti za BiH da bi se ubrzao pretpristupni proces za EU – naveo je Juratović. Ocijenio je iznimno važnim ono što rade Hrvatska i Slovenija lobirajući i podupirući napredak i reforme u regiji jugoistoka Europe.

Angažirati se u Njemačkoj

– Dakle, trebamo dobrosusjedske odnose, na tome se radi. Trebamo zemlje kao što su Slovenija i Hrvatska, koje bi trebale biti most. Tu imam dobre signale i od Slovenije i od Hrvatske, koje žele biti partner BiH i svim ostalim zemljama u regiji. Partner u smislu ne da nameću svoju politiku, nego da jednostavno budu na pomoći tim zemljama sa svojim iskustvom, svojim djelovanjem i unutar EU-a, tako da stvarno te zemlje gdje se godinama govori o perspektivi konačno dobiju ne samo perspektivu nego i jasan ulazak u EU – rekao je u razgovoru za Berlinski magazin. Juratović je izrazio očekivanje kako će se Hrvati koji danas žive u Njemačkoj snažnije aktivirati u političkome životu Njemačke. – Možda bi se Hrvati koji žive ovdje u Njemačkoj trebali više politički angažirati u političko-demokratskim strankama, bilo to u SPD, CDU, Liberalima, Zelenima… jer i tako mogu više doprinijeti boljem imidžu Hrvatske. Ima u regiji određenih zemalja i skupina koje su aktivnije. Nažalost, Hrvati tu strašno zaostaju – ocijenio je.

 

www.vecernji.ba