Vlačić: Zelena tranzicija u zemljama zapadnog Balkana nudi velike mogućnosti

– Velike su mogućosti u zemljama zapadnog Balkana, a EU dodatno financira zelenu tranziciju – kaže Vlačić.

Sveučilišni profesor iz Hrvatske i stručnjak za strategijski i inovacijski menadžment Ernest Vlačić tvrdi da zelena tranzicija u zemljama zapadnog Balkana nudi velike mogućnosti, ali kako još u potpunosti nisu integrirane u europske tokove.

To je kazao na prvom Summitu ESG Balkan Western koji je održan u Porto Montenegru u Crnoj Gori, čiji je glavni fokus investiranje u zelenu ekonomiju.

– Velike su mogućosti u zemljama zapadnog Balkana, a EU dodatno financira zelenu tranziciju – kaže Vlačić.

Poseban naglasak je stavio na pravednu tranziciju, jer se u BiH, Srbiji i Crnoj Gori još uvijek formiraju velike termoelektrane koje imaju velike izazove kako nadomjestiti takve energije drugim vidovima energije, suncem ili vjetrom, a koji ne doprinose stabilnosti mreže kao što to čine termoelektrane.

– Naravno, u pitanju su i velike investicije za financiranje zamjenskih ili zelenih energija. Neće to biti jednostavno, ali druge nema – poručuje Vlačić.

Dodaje kako je summit poslao poruku da je šansa zemalja zapadnog Balkana, pa i Hrvatske i šire, upravo u razvoju distribucijske mreže koja je u ovom trenutku nedostatna ili nije u stanju distribuirati tu električnu energiju na kvalitetan način.

– Sama investicija u buduće distributivne mreže bit će šansa i budućnost naših zemljama da se bolje povežu i ostvare tu energetsku kvalitetu koja nam je potrebna, jer nemojmo zaboraviti, energetska budućnost Europe je u nečemu što zovemo ‘električni begou’ ili energija koju ćemo većinom dobivati iz električne energije i ona će postati dominantna u odnosu na druge – pojasnio je Vlačić.

Govoreći o tranziciji koja će biti veoma teška za siromašnije zemlje, Vlačić kaže da ta pravednost mora imati svoj vremenski okvir.

– Ne možemo tražiti od određenih kulturoloških navika da odmah pređe na nešto novo. Mora postojati pravedan vremenski period njihove tranzicije, ali s druge strane, moramo se složiti da je to ono što nas čeka u dalekoj budućnost. Ne možemo jednim srebrenim metkom riješiti pravednost, nego se ona mora dogovarati i to je poruka koju ja često šaljem – naglasio je.

Tvrdi kako svaka zemlja za sebe mora i treba imati mogućnost izdejstvovati pravednost i ne treba se plašiti argumentiranog razgovora zašto bi ta i takva tranzicija za jednu zemlju bila pravednija.

Kaže da su rasprave koliko je zelena energija stvarno zelena složeno pitanje.

– Znamo koji su otisci solarnih panela, znamo da spremnici i baterije kojim se pune koriste litij, a znamo kako litij izvlačimo – kazao je Vlačić.

Smatra, međutim, da je neka tranzicija ipak potrebna.

– Možda će energije za 30 godina biti puno zelenije od ovih tranzicijskih. Ali moram reći da su one u proizvodnom segmentu zelene. Vodik je isto jedna od energija koji će omogućiti tu zelenu tranziciju. Imamo sedam, osam boja vodika, i samo je jedan zeleni. Koliko god ove tehnologije ostavljaju ugljičnu otisak, ipak je njihova proizvodnja zelena – poručuje Vlačić.

Western Balkans ESG Summit je u Porto Montenegru okupio više od 450 sudionika, predstavnike 150 kompanija iz cijelog regije i šire. To je najveći regionalni događaj posvećen održivom razvoju i razgovoru o većoj odgovornosti poslovnog sektora prema pitanjima okolišnih, društvenih i upravljačkih standarda (ESG) u praksi.

 

vecernji.ba